Revija Reporter
Svet

Madžarski predsednik odstopil po razkritju plagiatorstva

STA

2. apr. 2012 12:30 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Madžarski predsednik Pal Schmitt je danes odstopil s predsedniškega položaja. Schmitt se je za ta korak odločil po številnih pozivih k odstopu zaradi plagiatorstva pri doktoratu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V danem trenutku predsednik zaradi vprašanja plagiatorstva razdvaja narod in zaradi tega končujem svoj predsedniški mandat," je pred poslanci v parlamentu dejal Schmitt, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. V skladu z madžarsko zakonodajo lahko madžarski predsednik odstopi, če pred parlamentom poda ustrezno izjavo.

69-letni Schmitt je bil za predsednika s petletnim mandatom izvoljen leta 2010. Preden je sporočil svoj odstop, je pred madžarskimi poslanci trdno zagovarjal svoje stališče, da odvzem doktorata zaradi plagiatorstva nima povezave z njegovimi predsedniškimi dolžnosti. Napovedal je tudi, da se bo zaradi odvzema doktorata obrnil na sodišče, še navaja MTI.

Afera s Schmittovim doktoratom se je začela, ko je madžarski tednik HVG v začetku januarja poročal, da je večji del disertacije "dobeseden prevod" besedila v francoščini, ki ga je konec 80. let prejšnjega stoletja napisal bolgarski športni strokovnjak in diplomat Nikolaj Georgijev.

Glede na navedbe, ki jih je sredi januarja objavil spletni portal index.hu, pa je 17 strani zaključkov v Schmittovi disertaciji prevod doktorata nemškega profesorja Klausa Heinemanna iz leta 1991. Senat univerze je Schmittu minuli teden zaradi plagiatorstva odvzel doktorat.