favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Madžarski predsednik odstopil po razkritju plagiatorstva

Deli na:

Madžarski predsednik Pal Schmitt je danes odstopil s predsedniškega položaja. Schmitt se je za ta korak odločil po številnih pozivih k odstopu zaradi plagiatorstva pri doktoratu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V danem trenutku predsednik zaradi vprašanja plagiatorstva razdvaja narod in zaradi tega končujem svoj predsedniški mandat," je pred poslanci v parlamentu dejal Schmitt, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. V skladu z madžarsko zakonodajo lahko madžarski predsednik odstopi, če pred parlamentom poda ustrezno izjavo.

69-letni Schmitt je bil za predsednika s petletnim mandatom izvoljen leta 2010. Preden je sporočil svoj odstop, je pred madžarskimi poslanci trdno zagovarjal svoje stališče, da odvzem doktorata zaradi plagiatorstva nima povezave z njegovimi predsedniškimi dolžnosti. Napovedal je tudi, da se bo zaradi odvzema doktorata obrnil na sodišče, še navaja MTI.

Afera s Schmittovim doktoratom se je začela, ko je madžarski tednik HVG v začetku januarja poročal, da je večji del disertacije "dobeseden prevod" besedila v francoščini, ki ga je konec 80. let prejšnjega stoletja napisal bolgarski športni strokovnjak in diplomat Nikolaj Georgijev.

Glede na navedbe, ki jih je sredi januarja objavil spletni portal index.hu, pa je 17 strani zaključkov v Schmittovi disertaciji prevod doktorata nemškega profesorja Klausa Heinemanna iz leta 1991. Senat univerze je Schmittu minuli teden zaradi plagiatorstva odvzel doktorat.