UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

pogacar Ekipa24.si

Bo Tadej Pogačar tekmoval na olimpijskih igrah? ...

Tadej Pogačar, Urška Žigart Njena.si

Zaradi te poteze Tadeja Pogačarja se sprašujejo,...

tadej pogacar tour pm Ekipa24.si

Premalo? Ravno prav? Koliko je na Touru zaslužil ...

Svet

Madžarski predsednik odstopil po razkritju plagiatorstva

Deli na:

Madžarski predsednik Pal Schmitt je danes odstopil s predsedniškega položaja. Schmitt se je za ta korak odločil po številnih pozivih k odstopu zaradi plagiatorstva pri doktoratu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"V danem trenutku predsednik zaradi vprašanja plagiatorstva razdvaja narod in zaradi tega končujem svoj predsedniški mandat," je pred poslanci v parlamentu dejal Schmitt, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. V skladu z madžarsko zakonodajo lahko madžarski predsednik odstopi, če pred parlamentom poda ustrezno izjavo.

69-letni Schmitt je bil za predsednika s petletnim mandatom izvoljen leta 2010. Preden je sporočil svoj odstop, je pred madžarskimi poslanci trdno zagovarjal svoje stališče, da odvzem doktorata zaradi plagiatorstva nima povezave z njegovimi predsedniškimi dolžnosti. Napovedal je tudi, da se bo zaradi odvzema doktorata obrnil na sodišče, še navaja MTI.

Afera s Schmittovim doktoratom se je začela, ko je madžarski tednik HVG v začetku januarja poročal, da je večji del disertacije "dobeseden prevod" besedila v francoščini, ki ga je konec 80. let prejšnjega stoletja napisal bolgarski športni strokovnjak in diplomat Nikolaj Georgijev.

Glede na navedbe, ki jih je sredi januarja objavil spletni portal index.hu, pa je 17 strani zaključkov v Schmittovi disertaciji prevod doktorata nemškega profesorja Klausa Heinemanna iz leta 1991. Senat univerze je Schmittu minuli teden zaradi plagiatorstva odvzel doktorat.