supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Svet

"Madžarska je Rusom odprla zadnja vrata v Evropo"

Deli na:
"Madžarska je Rusom odprla zadnja vrata v Evropo"

Dvorana Evropskega parlamenta v Bruslju - Foto: Evropski parlament

Evropski poslanci so bili včeraj večinoma kritični do madžarskega programa za poenostavljeno pridobivanje dovoljenj za delo in prebivanje, ki od julija vključuje Ruse in Beloruse, in so poudarjali, da je Rusija varnostna grožnja za Evropo. Drugi, v glavnem madžarski evroposlanci, so v razpravi v Strasbourgu branili politiko Budimpešte.

Madžarski minister za evropske zadeve Janos Boka je uvodoma pojasnil, da ima vsaka država članica pravico določeni skupini državljanov tretjih držav dati dovoljenje za bivanje in delo.

A evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je v imenu Evropske komisije poudarila, da je Rusija grožnja EU. Dodala je, da je unija zaradi ruske vojne v Ukrajini ruskim državljanom otežila vstop v EU, število vizumov, izdanih ruskim državljanom, pa se je zmanjšalo za skoraj 90 odstotkov.

Madžarski program, ki ruskim in beloruskim državljanom olajšuje vstop v unijo vzbuja vprašanja, zato je evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson izrazila zaskrbljenost, je pojasnila Kiriakides. Johansson je v zvezi s tem poslala vprašanja, komisija pa zdaj čaka na pisne odgovore Budimpešte.

Več poslancev se je strinjalo z oceno komisarke, da je Rusija varnostna grožnja Evropi. Fabienne Keller (Renew) je ob tem pozvala komisijo in države članice, naj začasno suspendirajo status Madžarske v schengnu.


Tomas Tobe je v imenu Evropske ljudske stranke (EPP) dejal, da Madžarska kot prioriteto predsedovanja svetu EU izpostavlja okrepitev varnosti državljanov. "A potem morate tako tudi delovati," je poudaril.

"Madžarska je Rusom odprla zadnja vrata v Evropo," je bil kritičen Jonas Sjöstedt (Levica), ki je ocenil, da je napočil čas, da EU proti Madžarski uporabi 7. člen pogodbe o EU. Čas je za uporabo člena 7 pogodbe o EU.

"To je darilo Orbana Putinu in sredinec EU," pa je glede madžarske omilitve vizumskega režima za Ruse in Beloruse dejal Jeroen Lenaers (EPP). Ocenil je, da Budimpešta s takšnim ravnanjem ogroža schengen in menil, da mora Evropa nemudoma ukrepati. Čeh Ondrej Kolar (EPP) pa je Orbana označil za Putinovega trojanskega konja v EU.

Madžarski poslanec Andras Laszlo iz Orbanove stranke Fidesz (Domoljubi) je po drugi strani stopil v bran Budimpešti. Dejal je, da tudi druge države izdajajo vizume ruskim državljanom, a zaradi tega še ni bilo razprav v Evropskem parlamentu. Madžarska je po njegovih besedah julija ruskim državljanom izdala le pet tovrstnih dovoljenj, prav tako avgusta, pa v evropskem parlamentu že drugič razpravljajo o tem.

Madžarka Zsuzsanna Borvendeg (ESN) iz Gibanja naša domovina pa je izpostavila, da komisija kaznuje Madžarsko, namesto da bi ščitila svoje državljane. Madžarsko dovoljenje za delo in prebivanje se po njenih besedah ne razlikuje veliko od podobnih dovoljenj v drugih državah članicah.