nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro zaradi energetske krize pozval Venezuelke: Ne uporabljajte fenov za sušenje las

Deli na:
Maduro zaradi energetske krize pozval Venezuelke: Ne uporabljajte fenov za sušenje las

Foto: Getty Images

Venezuelska vlada je danes napovedala, da bodo v desetih najbolj naseljenih in industrijsko razvitih zveznih državah, tudi v prestolnici Caracas, zaradi krize z električno energijo uvedli omejitve pri dobavi elektrike.

Minister za električno energijo Luis Motta Dominguez je ob tem na televiziji ob obisku hidroelektrarne Guri napovedal, da bodo v prihodnjih dneh objavili podrobnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nivo vode v akumulacijskem jezeru te hidroelektrarne, ki zagotavlja 70 odstotkov potreb po električni energiji v državi, se "še naprej zmanjšuje in se približuje minimalni ravni za delovanje," je opozoril minister in dodal, da jim ne ostane drugega, kot da omejijo dobavo elektrike.

Poudaril je, da največ elektrike porabijo gospodinjstva, in sicer 63 odstotkov celotne porabe, ter dodal, da bodo ukrepi veljali v zveznih državah, kjer porabijo največ elektrike - Zulia, Caracas, Carabobo, Aragua, Lara Bolivar, Miranda, Barinas, Monagas in Falcon.

Maduro je že v sredo opozoril, da varčevanje v gospodinjstvih ni doseglo pričakovanih rezultatov in da bo potrebna racionalizacija porabe, ki bo rešila Guri pred propadom.

Raven voda je na nevarno nizko raven padla sicer v vseh 18 hidroelektrarnah po državi, prebivalci pa so redno podvrženi električnim mrkom in omejitvam pri dobavi pitne vode.

Gre za zadnjega v vrsti ukrepov, ki so jih oblasti uvedle zaradi hudega pomanjkanja električne energije, za katero vlada in predsednik države Nicolas Maduro krivita vremenski pojav El Nino, ki je povzročil sušo. Kritiki trdijo, da je pomanjkanje posledica slabega gospodarjenja.

Minuli teden je tako vlada sporočila, da bodo s ciljem varčevanja elektrike premaknili časovni pas za 30 minut naprej. Vladni uslužbenci imajo dva meseca petke proste, Maduro pa je celo Venezuelke pozval, naj ne uporabljajo fenov za sušenje las. Državnim podjetjem in vladi je odredil, da morajo za 20 odstotkov zmanjšati porabo električne energije, uslužbencem pa so delavnik skrajšali na šest ur.

Maduro je pod vse večjim pritiskom desnosredinske opozicije, ki je napovedala njegovo odstavitev, ko je po zmagi na volitvah januarja dobila večino v parlamentu. Madura krivijo za vse hujšo gospodarsko krizo.

Venezuelsko gospodarstvo beleži padec, odkar padajo cene nafte na svetovnem trgu, od izvoza katere je država odvisna za priliv tuje valute. Prebivalci se redno soočajo s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, kot sta jedilno olje in toaletni papir, pa tudi zdravil.

Maduro medtem za težave krivi "gospodarsko vojno" kapitalistov.