zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Maduro se skuša rešiti z obljubo dviga minimalne plače

Deli na:
Maduro se skuša rešiti z obljubo dviga minimalne plače

Foto: Arhiv Reporterja

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je včeraj delavcem obljubil zvišanje minimalne plače za 40 odstotkov. S tem se je odzval na napovedano splošno stavko, h kateri so pozvali njegovi nasprotniki.

"Odrejam in podpisal bom 40-odstotno splošno zvišanje zakonsko določene minimalne plače za delavce," je v govoru na slovesnosti ob začetku gradnje socialnih stanovanj dejal Maduro. Za zdaj ni znano, v kolikšni meri bo ukrep pomiril jezne Venezuelce, ki jim primanjkuje hrane, zdravil in drugih osnovnih dobrin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Socialistični predsednik se sooča z vse močnejšim pritiskom opozicije, ki ga krivi za katastrofalno gospodarsko stanje v državi.

Opozicijski voditelji so zaostrili svoja stališča po odločitvi volilne komisije, ki je minuli teden prepovedala zbiranje podpisov za referendum o odstavitvi nepriljubljenega predsednika.

Opozicijska koalicija MUD je pozvala k 12-urni splošni stavki v petek in za prihodnji teden napovedala protestni pohod do predsedniške palače.

Madurov tesni sodelavec Diosdado Cabello je opozoril, da bodo podjetja, ki ne bodo delala zaradi stavke, zavzeli delavci in oborožene sile.

V sredo so po državi potekali množični protesti opozicije, ki se jih je udeležilo več sto tisoč ljudi. Ponekod so izbruhnili nemiri, vlada je sporočila, da je bil v severni državi Miranda ubit policist. Po navedbah organizacije za človekove pravice Foro Penal so bili v mestu Maracaibo na severozahodu države ustreljeni trije ljudje, še poroča AFP.