Revija Reporter
Svet

Macronova vlada podpira ministra, obtoženega posilstva

STA

29. jan. 2018 13:41 Osveženo: 13:42 / 29. 1. 2018

Deli na:

Francoski minister za proračun Gerald Darmanin.

Profimedia

Člani francoske vlade so minuli konec tedna izrazili podporo ministru za proračun Geraldu Darmaninu.

35-letni Darmanin velja za vzhajajočo zvezdo v ekipi predsednika Emmanuela Macrona, a je njegova prihodnja kariera pod vprašajem, potem ko je bil nedavno obtožen posilstva, ki naj bi se sicer zgodilo že pred skoraj desetletjem.

Pariško tožilstvo je v soboto potrdilo, da je znova odprlo preiskavo o očitkih na račun Darmanina, da naj bi neko žensko prisilil v spolne odnose, v zameno pa ji je obljubljal, da ji bo pomagal v nekem sodnem sporu rešiti ugled in dobro ime, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožbe na račun mladega ministra prihajajo s strani 46-letne Sophie Spatz, nekdanjega dekleta na poziv. Spatzova se je prvič oglasila sredi lanskega leta, a so preiskavo hitro zaključili, potem ko ni prišla na zaslišanje na policijo. Sredi januarja letos se je nato znova oglasila, nakar je policija odprla novo uvodno preiskavo. Do posilstva naj bi prišlo leta 2009, ko je Spatzova poiskala Darmaninovo pomoč, ker je želela doseči preklic pogojne kazni zaradi izsiljevanja. Darmanin naj bi ji takrat položil roko na koleno in ji dejal, da mora tudi ona pomagati njemu.

Darmaninovi odvetniki Spatzovi očitajo, da skuša na grd način škodovati ministrovemu ugledu, in so napovedali tožbo proti njej zaradi klevetanja. Darmanin je že pred dvema tednoma vse očitke zavrnil kot lažne, je pa priznal, da je znan kot nepoboljšljivi spogledljivec.

Primer še posebej odmeva v luči trenutne poplave javnih pričevanj ljudi, ki so bili žrtve spolnega nadlegovanja in posilstev, ki jo je sprožila afera okrog hollywoodskega producenta Harveyja Weinsteina.

A drugi člani francoske vlade očitno, vsaj zaenkrat, stojijo za kolegom. Med drugim je pravosodna ministrica Nicole Belloubet v nedeljo zavrnila pozive, da bi moral Darmanin odstopiti, saj da ni bil uradno obtožen še ničesar. Podobno mu je v bran stopil kmetijski minister Stephane Travert, ki je poudaril, da je vsak načeloma nedolžen, dokler se ne dokaže njegova krivda, in to "kot za vsakega drugega državljana" velja tudi za ministra. Tudi premier Edouard Philippe je v soboto zatrdil, da Darmanin zaenkrat uživa njegovo polno zaupanje.