Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron zaradi protestov odpovedal obisk v Srbiji

Deli na:
Macron zaradi protestov odpovedal obisk v Srbiji

Emanuel Macron - Foto: Reuters

Francoski premier Edouard Philippe je imel včeraj vrsto srečanj z voditelji političnih strank, potem ko so protesti proti zvišanju cen goriva v soboto prerasli v nasilje. Danes naj bi se na zahtevo predsednika Emmanuela Macrona srečal s predstavniki protestnikov, t. i. rumenih jopičev. Zaradi težav doma pa je Macron odpovedal obisk v Srbiji.

Vodja opozicijskih Republikancev Laurent Wauquiez je povedal, da ga današnji pogovor s premierjem Philippom ni prepričal, da se vlada zaveda jeze in nasilja, ki je zajelo Francijo. Poudaril je, da lahko samo ena odločitev pomiri ljudi, in sicer umik zvišanja davka na gorivo, predvidenega za 1. januar.

Za takojšnjo odpravo že uveljavljenih in napovedanih davkov se je na pogovoru s premierjem zavzela tudi predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Prizadeva si tudi za "bistveno znižanje cen elektrike in plina", poroča francoska javna televizija BFMTV.

V soboto so v Franciji znova potekali protesti t. i. rumenih jopičev proti zvišanju davkov, pri čemer so v Parizu znova izbruhnili spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi, 17 jih je še vedno v bolnišnici.

Na notranjem ministrstvu so medtem pojasnili, da uvedba izrednih razmer v odgovor na proteste trenutno ni na mizi.

Je pa francoski predsednik odpovedal za sredo in četrtek napovedan uradni obisk v Srbiji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je povedal, da mu je Macron v današnjem telefonskem pogovoru dejal, da bo zaradi "težav doma" obisk prestavil za nekaj tednov. To bi bil sicer prvi obisk kakega francoskega predsednika v Srbiji od Jacquesa Chiraca leta 2001, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Manjši protesti se medtem v Franciji nadaljujejo tudi danes. Protestniki v rumenih jopičih še vedno blokirajo nekatere avtoceste po državi. Zaradi tega so na mejnih prehodih s Španijo nastali dolgi zastoji, kjer na vstop v državo čaka med 3000 in 4000 tovornjakov.

Med posledicami protestov pa je tudi poslovna škoda, ki so jo utrpeli trgovci in gostilničarji. Prihodki prvih so se znižali za med 15 in 25 odstotkov, drugih pa za med 20 in 50 odstotkov. Prehrambena industrija bi lahko po prvotnih ocenah utrpela za 13 milijard škode.

Županja Pariza Anne Hidalgo je škodo - samo na premičninah prestolnice - ocenila na med tri in štiri milijone evrov. Gre za delno oceno, v katero ni všteta škoda, storjena trgovinam ali Slavoloku zmage, je dodala.

Protesti so doslej v dveh tednih zahtevali štiri življenja, saj je poškodbam danes podlegla 80-letna ženska iz Marseilla, ki jo je v soboto zadela ročna granata s solzivcem, ko je med protesti zapirala okno svojega stanovanja.

Philippe se bo danes predvidoma sestal tudi s predstavniki rumenih jopičev. Več njihovih predstavnikov je sicer danes za AFP povedalo, da se srečanja ne bodo udeležili iz varnostnih razlogov, saj so vsi prejeli grožnje. Udeležili se ga ne bodo tudi zato, ker je iz izjav predstavnikov vlade razvidno, da davka ne nameravajo odpraviti. "Ne želimo biti marionete politične komunikacije," je dejal eden od predstavnikov protestnikov Benjamin Cauchy.

V Parizu medtem zaradi razmer v Elizejski palači poteka zasedanje vlade z Macronom.