Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron za "izreden doprinos k evropski enotnosti" nagrajen z nagrado Karla Velikega

Deli na:
Macron za "izreden doprinos k evropski enotnosti" nagrajen z nagrado Karla Velikega

Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj za "izreden doprinos k evropski enotnosti" v nemškem Aachnu prejel nagrado Karla Velikega. V nagovoru ob prejemu nagrade se je znova zavzel za lasten proračun evrskega območja.

"Čeprav je na oblasti relativno malo časa, je Emmanuel Macron znova navdihnil Evropo ter dal nov zagon in dinamiko razpravi o trdnejši integraciji našega kontinenta," je v obrazložitvi zapisal odbor za podelitev nagrade Karla Velikega.

Francoski predsednik, ki je v ponedeljek obeležil eno leto od izvolitve, se zavzema za celovito prenovo EU po brexitu, v središču katere bodo reforme evrskega območja, prizadeva pa si tudi za večjo solidarnost med članicami.

"Verjamem v veliko bolj ambiciozen evropski proračun," je poudaril. "Verjamem v bolj integrirano evrsko območje z lastnim proračunom," je v nagovoru, ki mu je prisluhnila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nemčiji je sporočil, da se bo morala v okviru reforme EU odpovedati svojemu "fetišu na proračunske in trgovinske presežke, saj so ti v škodo drugih".

V luči napetosti na Bližnjem vzhodu je Evropejce pozval k moči in enotnosti. "Ne bodimo šibki," je poudaril. Evropa mora zgraditi svojo lastno suverenost in ne sme pustiti, da jo druge sile usmerjajo.

Nagrado, ki je dobila ime po ustanovitelju Svetega rimskega cesarstva, podeljujejo od leta 1950. Podelitve potekajo na katoliški praznik Jezusovega vnebohoda v nemškem Aachnu, kjer je bil Karel Veliki leta 800 okronan.

V preteklosti so jo med drugim prejeli Merklova, francoski predsednik Francois Mitterand, ameriški predsednik Bill Clinton in papež Frančišek.