janez usenik Odkrito.si

Voditelj na Pop TV: Luke Dončića imam poln kufer!

Kate Middleton – LEVO TEME Svet24.si

Svetovne estradnice, ki so ponosne na svojo ...

tornado Svet24.si

Lahko uničujoče tornade pričakujemo tudi v ...

stari trg pri ložu Svet24.si

Župnika prebunkal, ker mu je posilil soprogo?

Justin Bieber Najstnica.si

Se je Justin Bieber vrnil k še enemu nekdanjemu ...

Spalnica Petisvet

10 največjih feng šuj napak v vašem domu

blaz svab 2 ap Njena.si

Huda bolezen Blaža Švaba: kaj se dogaja z ...

Svet

Macron: Nisem hotel užaliti Italije in italijanskega naroda

Deli na:
Macron: Nisem hotel užaliti Italije in italijanskega naroda

Foto: Profimedia - Emmanuel Macron

Francoski predsednik Emmanuel Macron ni želel užaliti Italije z izjavami o migrantski krizi, ki so sprožile diplomatski spor med državama, so danes sporočili iz Elizejske palače.

V telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem v sredo zvečer je Macron poudaril, da z nobenim komentarjem ni hotel užaliti Italije in italijanskega naroda, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika.

Italijanska vlada je v sredo vztrajala, da se mora Macron opravičiti, ker jo je obtožil, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla italijanska pristanišča za ladjo s 629 migranti.

Ladja Aquarius francoske nevladne organizacije SOS Mediterranee je za več kot 30 ur obstala v Sredozemskem morju, saj se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera jo bo sprejela. Na koncu se je ponudila Španija, da sprejme migrante.

V Elizejski palači so potrdili, da petkovo srečanje Macrona in Conteja v Parizu, za katero so v Rimu grozili, da ga bodo odpovedali, bo.

Voditelja sta v telefonskem pogovoru "potrdila zavezo Francije in Italije glede organizacije reševalnih akcij znotraj pravil o humanitarni zaščiti ljudi v nevarnosti".

"Predsednik je spomnil, da je vedno branil potrebo po večji evropski solidarnosti z italijanskim narodom," so sporočili iz Macronovega urada, kjer se očitno trudijo zmanjšati napetosti s sosednjo državo.

"Italija in Francija morata poglobiti dvostransko in evropsko sodelovanje za izvajanje učinkovite migracijske politike z državami izvora in tranzita," so še poudarili v Parizu.