stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Macron: Nisem hotel užaliti Italije in italijanskega naroda

Deli na:
Macron: Nisem hotel užaliti Italije in italijanskega naroda

Emmanuel Macron - Foto: Profimedia

Francoski predsednik Emmanuel Macron ni želel užaliti Italije z izjavami o migrantski krizi, ki so sprožile diplomatski spor med državama, so danes sporočili iz Elizejske palače.

V telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem v sredo zvečer je Macron poudaril, da z nobenim komentarjem ni hotel užaliti Italije in italijanskega naroda, so danes sporočili iz urada francoskega predsednika.

Italijanska vlada je v sredo vztrajala, da se mora Macron opravičiti, ker jo je obtožil, da je ravnala neodgovorno, ker je zaprla italijanska pristanišča za ladjo s 629 migranti.

Ladja Aquarius francoske nevladne organizacije SOS Mediterranee je za več kot 30 ur obstala v Sredozemskem morju, saj se Italija in Malta nista mogli dogovoriti, katera jo bo sprejela. Na koncu se je ponudila Španija, da sprejme migrante.

V Elizejski palači so potrdili, da petkovo srečanje Macrona in Conteja v Parizu, za katero so v Rimu grozili, da ga bodo odpovedali, bo.

Voditelja sta v telefonskem pogovoru "potrdila zavezo Francije in Italije glede organizacije reševalnih akcij znotraj pravil o humanitarni zaščiti ljudi v nevarnosti".

"Predsednik je spomnil, da je vedno branil potrebo po večji evropski solidarnosti z italijanskim narodom," so sporočili iz Macronovega urada, kjer se očitno trudijo zmanjšati napetosti s sosednjo državo.

"Italija in Francija morata poglobiti dvostransko in evropsko sodelovanje za izvajanje učinkovite migracijske politike z državami izvora in tranzita," so še poudarili v Parizu.