Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kardinal Rode je imel v Vatikanu 409 kvadratnih metrov velik apartma, papež Frančišek pa se je zadovoljil s 50 kvadratnih metrov velikim stanovanjem v Domu sv. Marte

Deli na:
Kardinal Rode je imel v Vatikanu 409 kvadratnih metrov velik apartma, papež Frančišek pa se je zadovoljil s 50 kvadratnih metrov velikim stanovanjem v Domu sv. Marte

Kardinal Rode je imel denimo 409 kvadratnih metrov velik apartma, ki pa sploh ni bil največje kardinalsko domovanje v Vatikanu. - Foto: Bobo

Kardinal Franc Rode se je reševanja svoje stanovanjske »problematike« lotil precej drugače kot papež Frančišek, sicer Rodetov stari znanec iz Argentine.

Frančišek se je leta 2013 po izvolitvi za papeža odmevno odpovedal razkošnemu papeškemu domovanju v vatikanski Apostolski palači in se namesto tega zadovoljil s 50 kvadratnih metrov velikim stanovanjem v Domu sv. Marte, rezidenci za vatikanske goste. Imel je vizijo »revne Cerkve za revne«, a zanjo ni mogel navdušiti niti svojih najožjih sodelavcev, kardinalov vatikanske kurije. Italijanski novinar in avtor Gianluigi Nuzzi je leta 2015 v knjig Via Crucis pisal o luksuzu, v kakršnem uživajo princi cerkve, med njimi tudi Slovenec Rode.

V vatikanskih palačah imajo ogromna stanovanja, po kvadraturi krepko večja od povprečnih hiš, ob tem pa še vse potrebno osebje: služkinje, kuharje, osebne asistente. Kardinal Rode je imel denimo 409 kvadratnih metrov velik apartma, ki pa sploh ni bil največje kardinalsko domovanje v Vatikanu. Državni tajnik Svetega sedeža, kardinal Tarcisio Bertone, je namreč užival na kar 700 kvadratnih metrih.

V vatikanskih palačah imajo ogromna stanovanja, po kvadraturi krepko večja od povprečnih hiš, ob tem pa še vse potrebno osebje: služkinje, kuharje, osebne asistente. 

Pa kardinali v Vatikanu niso edini v Rimskokatoliški cerkvi, ki se še v 21. stoletju obnašajo kot fevdalni vladarji. Pred leti je nemške vernike pretreslo razkritje, da je limburški škof Franz-Peter Tebartz-van Elst zapravil kar 31 milijonov evrov za obnovo svoje škofovske rezidence. 1,7 milijona evrov je šlo samo za okna z okenskimi okviri iz brona, več kot 200.000 evrov za akvarij, Tebartz-van Elst pa si je zaželel celo električno ogrevanih tlakovcev na vrtu.

Papež Frančišek je nemškega škofa jeseni 2013 odstavil, manj kot dve leti kasneje pa ga je poklical v Rim, kjer je dobil novo službo. Brez skrbi, v Rimu ga niso stlačili v kakšno čumnato brez oken, marveč so ga nastanili v 200 kvadratnih metrov veliko stanovanje. Limburška škofija je njegovo nekdanjo rezidenco lani odprla za javnost, da z ogledi razkošja, ki si ga je želel osramočeni škof, dobi nazaj vsaj nekaj denarja.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24