zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lukašenko še do petega mandata

Deli na:
Lukašenko še do petega mandata

Foto: Reuters

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je na nedeljskih volitvah v skladu s pričakovanji prepričljivo osvojil nov, peti zaporedni predsedniški mandat. Glede na prve izide, ki jih je sporočila volilna komisija, je prejel 83,5 odstotka glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na volišča je prišlo 87 odstotkov od skupno sedmih milijonov beloruskih volivcev. Po podatkih volilne komisije je okoli 40 odstotkov volilnih upravičencev glas oddalo že na predčasnih volitvah, zaradi česar so v opoziciji izrazili skrb, da so na javne uslužbence, študente in bolnike v bolnišnicah izvajali pritisk, naj glasujejo predčasno.

Za petletni predsedniški mandat so se poleg Lukašenka potegovali še Sergej Gajdukevič, Nikolaj Ulahovič in Tatjana Korotkevič. Slednja se je na volitvah uvrstila na drugo mesto, čeprav je prejela le 4,42 odstotka glasov.

Gajdukevič in Ulahovič, ki sta veljala za provladna kandidata, sta prejela 3,32 oziroma 1,67 odstotka glasov.

Lukašenko je najmanj glasov prejel v prestolnici Minsk, kjer ga je podprlo 65,58 odstotka volivcev, kar 20,6 odstotka pa jih je glasovalo proti vsem kandidatom, kar je bila najpogostejša izbira tistih, ki nasprotujejo dolgoletnemu voditelju.

Lukašenko naj bi za svojega naslednika vzgajal sina Nikolaja, ki je bolj znan pod vzdevkom Kolja. 11-letnik, ki predsednika pogosto spremlja na uradnih dogodkih, je oddal očetovo glasovnico v volilno skrinjico na volišču v Minsku.

V središču beloruske prestolnice so v nedeljo zvečer potekale manjše demonstracije proti izidom volitev, ki se jih je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa udeležilo več deset predstavnikov opozicije. Na prizorišču demonstracij so bile prisotne beloruske varnostne sile, a niso posredovale.

Avtoritarni Lukašenko, ki državi s trdo roko vlada od leta 1994 in ga nekateri označujejo za zadnjega evropskega diktatorja, je sicer v zadnjem času nekoliko izboljšal svojo podobo v zahodnem svetu, saj v ukrajinski krizi igra vlogo posrednika med Vzhodom in Zahodom. Poleg tega je avgusta izpustil politične zapornike.

V minulih dneh so tako iz Bruslja pricurljale informacije, da je EU po izpustitvi političnih zapornikov pripravljena ukiniti sankcije proti beloruskemu režimu. Odločitev o tem naj bi sprejeli še pred koncem tega meseca, ko se sedanji ukrepi iztečejo, zato je potreben dogovor o njihovem morebitnem podaljšanju ali odpravi. Odločitev naj bi bila v veliki meri odvisna tudi od korektnosti nedeljskih volitev.