Revija Reporter
Svet

Lukašenko bi obdavčil vse, ki so več kot šest mesecev brezposelni

STA

26. mar. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Po vsej Belorusiji so kljub prepovedi včeraj potekali protesti, na katerih je na tisoče ljudi izrazilo nestrinjanje z uvedbo davka, ki bi obremenil brezposelne.

Protesti so bili obenem tudi izraz nasprotovanja režimu predsednika Aleksandra Lukašenka. Po navedbah nevladnih organizacij so oblasti pridržale več deset aktivistov.

Varnostne sile so po podatkih nevladnih organizacij pridržale najmanj 57 ljudi. Posebne enote so med drugim vdrle v prostore organizacije Vjasna v glavnem mestu Minsk in odpeljale njene sodelavce, je sporočila organizacija. "Pridržanih je bilo 57 ljudi, vključno s tujimi opazovalci," so zapisali na spletni strani.

Pridržane so odpeljali na policijsko postajo, kjer so jim povedali, da so "osumljeni razbojništva", jih preiskali, nato pa jih, ko je večina protestov že bila razpuščenih, v manjših skupinah znova izpustili, je povedala njihova odvetnica Anastazija Loiko.

Policija je prijela tudi voditelja opozicije in nasprotnika režima, pesnika Vladimirja Nekljajeva, ki se je v noči na včeraj z vlakom vračal iz Poljske, je poročala državna tiskovna agencija Belapan.

Na posnetkih, objavljenih na družbenih omrežjih, je videti tudi, kako je policija na ulicah Minska nasilno obračunala z nekaterimi protestniki in novinarji. Oblasti so proteste sicer prepovedale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Včerajšnji protesti so bili zadnji v nizu podobnih protestov, ki so v minulih tednih potekali proti predsedniku Lukašenku in nepriljubljenemu davku, s katerim bi obdavčili vse, ki so brezposelni več kot šest mesecev.

Lukašenko je uvedbo davka letos začasno zamrznil, vendar zavrnil možnost, da bi ga povsem odpravil. Prepričan je namreč, da bo davek doprinesel k večji disciplini med tistimi, ki zavračajo delo. Protestniki nasprotno menijo, da kaznuje tiste, ki ne morejo najti službe, poroča britanska mreža BBC.

V Belorusiji 25. marca sicer tradicionalno potekajo protesti proti Lukašenku. Opozicija na ta dan praznuje "dan svobode", s čimer se spominjajo 25. marca 1918, ko je bila po prvi svetovni vojni prvič razglašena neodvisna beloruska republika, ki pa je obstajala vsega deset mesecev, preden je oblast prevzela komunistična vlada.