Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Lovci na človeške glave v BiH: zaradi eksplozivnega slovenskega filma preiskava v Bosni

Deli na:
Lovci na človeške glave v BiH: zaradi eksplozivnega slovenskega filma preiskava v Bosni

Utrinek iz filma Sarajevo safari - Foto: Arsmedia.si

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je začelo preiskavo navedb iz dokumentarnega filma Mirana Zupaniča Sarajevo safari, da so med vojno v BiH v Sarajevo prihajali tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so lahko streljali na civiliste, zlasti otroke. Kazensko prijavo je že po prvem predvajanju filma vložila sarajevska županja Benjamina Karić.

Obvestilo tožilstva BiH, da so izbrali tožilca, ki bo v sodelovanju s policijo preiskal navedbe iz prijave, je Karićeva objavila v torek na družbenem omrežju Twitter.

Karićeva je kazensko prijavo vložila konec septembra proti neznanim osebam, ki so "sejale smrt" po Sarajevu, in proti njihovim pomočnikom. "Menim, da je prav in moja dolžnost, da se tako odzovem na predstavljena dejstva v dokumentarnem filmu Sarajevo safari režiserja Mirana Zupaniča, po katerem so tujci, lovci na človeške glave, plačevali, da so med obleganjem Sarajeva streljali po nedolžnih civilistih," je takrat sporočila županja Sarajeva.

Slovenski režiser Miran Zupanič je film zgradil okoli pripovedi človeka, ki da je dobil priložnost sodelovati v lovu na ljudi, na avtentičnih posnetkih ubijanja civilistov v obleganem Sarajevu ter na izpovedi Stane in Samira Čišića, ki trdita, da je ostrostrelec namerno ubil prav njuno enoletno hčerko.



Sarajevo safari je nastal pod okriljem slovenske produkcijske hiše Arsmedia v koprodukciji z Al Jazeera Balkans. Snemalci filma so bili Božo Zadravec, Maksimiljan Sušnik in Zupanič, ki je bil poleg Jake Kovačiča tudi montažer. Skladatelj je bil Tilen Slakan, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik. Pri filmu so sodelovali zakonca Ćišić, Faruk Šabanović in Edin Subašić. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Dokumentarec so septembra predvajali na festivalu v organizaciji televizijske mreže Al Jazeera Balkans AJB DOC v Sarajevu, istega meseca je bil nagrajen na mednarodnem festivalu dokumentarnega filma Dokudoc.

Prikazali so ga tudi na 25. Festivalu slovenskega filma Portorož konec oktobra, v torek pa je doživel televizijsko premiero na Al Jazeera Balkans.