sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Londonski župan Johnson pred spopadom za oblast s Cameronom

Deli na:
Londonski župan Johnson pred spopadom za oblast s Cameronom

Foto: Reuters

Župan Londona Boris Johnson je v sredo nakazal, da bo nastopil na volitvah spodnjega doma britanskega parlamenta prihodnje leto. Johnsonova odločitev za kandidaturo bi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP lahko vodila v spopad med njim in premierom Davidom Cameronom za oblast v stranki in državi.

S sredino izjavo župana, da bo prihodnje leto "najverjetneje skušal najti neko mesto za kandidaturo", so se končala večmesečna ugibanja na Otoku o tem, ali se bo odločil za vrnitev iz lokalne v nacionalno politiko. 50-letni Johnson je sicer obenem ponovil, da namerava do konca izpolniti svoj županski mandat, ki pa se izteče šele leta 2016.

Del Cameronove Konservativne stranke vidi Johnsona kot priljubljenega politika, ki uživa ugled v javnosti in bi se lahko izkazal kot uspešen prihodnji voditelj, če mu bo seveda maja uspelo priti v parlament.

Sedanji premier in župan prestolnice sta sicer stara rivala, ki sta skupaj obiskovala elitno srednjo šolo Eton in nato univerzo Oxford. Kljub temu je Cameron Johnsonovo napoved v sredo na Twitterju pozdravil z besedami, da so to "odlične novice", saj si želi videti svoje "zvezdniške igralce na igrišču".

V preteklosti je Johnson svoje možnosti, da nekoč prevzame vodenje vlade, glasno podcenjeval - med drugim z besedami, da so te približno enake možnostim, da "najdejo Elvisa na Marsu ali da se reinkarniram kot oliva".

Ankete nakazujejo trd boj na volitvah prihodnje leto. Vladajočim torijcem napovedujejo okoli 33 odstotkov, opozicijskim laburistom 38 odstotkov, manjšim koalicijskim partnerjem liberalnim demokratom osem odstotkov, zmagovalcem majskih evropskih volitev na Otoku, evroskeptični stranki Ukip pa 12 odstotkov.