zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

London in Pariz ne izključujeta možnosti napadov na Islamsko državo

Deli na:
London in Pariz ne izključujeta možnosti napadov na Islamsko državo

Foto: Reuters

Velika Britanija in Francija po obglavljenju drugega ameriškega novinarja in grožnji britanskemu talcu ne izključujeta več možnosti vojaškega posredovanja proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) na severu Iraka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Britanski premier David Cameron je za britanski BBC danes dejal, da ne izključuje možnosti napadov na IS, ki ima za talca britanskega državljana, a ob tem posvaril, da je treba pred akcijo dobro razmisliti, da ne bi šlo za "intervencijo Zahoda proti voditeljem sosednjih držav". Cameron je še dejal, da Velika Britanija ne bo plačevala odkupnin za talce.

"Lahko vam zagotovim, da bomo preučili vse možnosti za zaščito te osebe," pa je že v sredo dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.


Tudi francoski predsednik Francois Hollande ne izključuje več možnosti vojaškega odgovora na nevarnost, ki jo predstavlja IS. "Predsednik države izpostavlja pomen političnega, humanitarnega, in, če bo potrebno, vojaškega odgovora v skladu z mednarodnim pravom," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Elizejske palače.

Doslej so položaje IS v Iraku z letali napadale le ZDA. Ameriški predsednik Barack Obama je po obglavljenju ameriškega novinarja Stevena Sotloffa v sredo pozval mednarodno skupnost k skupnemu posredovanju proti sunitskim skrajnežem v Iraku in Siriji. "Če združimo moči, lahko zmanjšamo območje vpliva IS, njegovo učinkovitost, financiranje in vojaške zmogljivosti," je poudaril. Dodal je, da je treba ubrati pravo strategijo in poiskati voljo v mednarodni skupnosti za posredovanje.

Danes pa sta Cameron in Obama v sporočilu pred začetkom vrha zveze Nato v Walesu zatrdila, da Velika Britanija in ZDA ne bodo popustile in ostajajo odločene, da se bodo soočile z IS v Iraku in Siriji, ki je usmrtila dva ameriška talca in zagrozila z usmrtitvijo Britanca. "Če teroristi mislijo, da bomo zaradi njihovih groženj popustili, se motijo. Držav, kot so Velika Britanija in ZDA, ne bodo preplašili barbarski morilci," sta še zapisala voditelja.