Revija Reporter
Svet

London dosegel pravno zavezujoče spremembe ločitvenega sporazuma z EU

STA

12. mar. 2019 7:17 Osveženo: 7:18 / 12. 3. 2019

Deli na:

Jean-Claude Juncker in Theresa May

EU

Velika Britanija je dosegla pravno zavezujoče spremembe sporazuma z EU, je danes dejal namestnik britanske premierke Therese May David Lidington po pogovorih premierke z evropskimi predstavniki v Strasbourgu. Britanske poslance je pozval, naj v torek dogovor podprejo.

"Premierka je nocoj v Strasbourgu dosegla pravno zavezujoče spremembe, ki krepijo in izboljšujejo ločitveni sporazum ter politično deklaracijo," je Lidington dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Pojasnil je, da bo še danes v britanski parlament posredoval dva nova dokumenta - skupen pravno zavezujoč instrument o ločitvenem sporazumu ter skupno izjavo, ki bo dopolnila politično deklaracijo. Po njegovih besedah dokumenta "potrjujeta, da Združeno kraljestvo z varovalom ne more za vedno ostati ujeto v EU".

Lidington je poslance pozval, naj na glasovanju v torek dogovor podprejo. Kot je dejal, imajo na izbiro, da glasujejo za dogovor ali pa bodo državo popeljali v politično krizo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na skupni novinarski konferenci z Mayevo v Strasbourgu potrdil, da so se dogovorili o pravno zavezujočem instrumentu o ločitvenem sporazumu, ki daje "pravna zagotovila o naravi irskega varovala".

Britanske poslance je pozval, naj v torek dogovor podprejo, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da brexita sploh ne bo.