Revija Reporter
Svet

Leva nemška vlada namenja kar 20 milijard evrov za topniško strelivo

M. M.
39 1.964

25. jul. 2023 10:39 Osveženo: 10:42 / 25. 7. 2023

Deli na:

Ukrajinski topničarji na fronti - letno Ukrajinci porabijo milijon enot topniškega streliva.

Profimedia

V Ukrajini primanjkuje artilerijskega streliva, medtem ko so zaloge na Zahodu večinoma prazne. Nemški obrambni minister Boris Pistorius (SPD) poskuša zato za proizvodnjo streliva zagotoviti 20 milijard evrov, poroča nemška revija Der Spiegel.

Nemška vojska se že nekaj let sooča s pomanjkanjem topniškega streliva. Enote Bundeswehra trenutno razpolagajo s precejšnjim številom pripravljenih topniških sistemov Panzerhaubitze2000, od katerih je bilo 14 letos tudi že predanih Ukrajini, a granate zanje so tako redke, da topničarji v Nemčiji skoraj nimajo priložnosti za urjenje s pravim strelivom – običajno se to zgodi, ko pride na ogled enote kakšen minister ali državni sekretar.

Po združitvi Nemčij je nemška politika začela varčevati pri izdatkih za obrambo, a po ruski invaziji na Ukrajino se je malomarnost zadnjih nekaj desetletij spremenila v problem, ugotavlja Spiegel: če bi bile zaloge streliva večje, bi lahko nemška vlada Ukrajini ponudila bistveno več topniškega streliva, ki ga tako nujno potrebuje.

Nemški obrambni minister Pistorius in vodilni v nemški oborožitveni industriji so zato trajnostno proizvodnjo in nabavo izstrelkov izpostavili za glavno prioriteto nemške obrambe in do leta 2031 načrtujejo v strelivo vložiti kar 20 milijard evrov. »Brez streliva so najsodobnejši oborožitveni sistemi neuporabni, tudi če so pripravljeni za akcijo na dvorišču,« je odkrit minister, ki je nedavno v bundestagu razkril, da imajo nemške enote trenutno le okoli 20.000 155-milimetrskih izstrelkov.

Številka je izzvala nemalo razburjenja v Nemčiji, saj bi po Natovih specifikacijah Bundeswehr moral imeti dovolj streliva, da bi lahko topničarji zdržali v intenzivnih bojih 30 dni. Za to bi potrebovali vsaj 230.000 nabojev.

Razlogov za tako pomanjkanje je precej. Vojska je na primer v zadnjih letih naročala novo strelivo samo v majhnih paketih. Prioriteta Bundeswehra so bile misije v tujini, zato nabavna služba ministrstva ni mogla v celoti izkoristiti obstoječih pogodb s proizvajalci oborožitve, kot sta Rheinmetall in Diehl, in ko ji je ostalo kaj denarja, so bila naročila majhna, le po nekaj tisoč kosov granat. Še po ruskem napadu na Ukrajino se ministrstvo ni prav hitro zganilo.

Zdaj naj bi bilo drugače. Junija je Bundestag odobril za več milijard dolarjev vredne pogodbe za topniško in tankovsko strelivo, namenjeno nemškim in ukrajinskim oboroženim silam. Za letos in prihodnje leto so napovedani prvi paketi po 20.000 granat. »Ne bomo popustili in ne bomo izvajali druge projekte,« vztraja Pistorius, ki namerava samo letos za strelivo porabiti milijardo evrov.

Do zaloge 230.000 nabojev pa je še daleč, kar je trenutno problem predvsem za ukrajinske vojake. Ti namreč letno potrebujejo kar milijon enot topniškega streliva. Da bi zadostili potrebam obeh vojsk, bodo nemška podjetja razširila svoje zmogljivosti – Rheinmetall ima cenimo tovarne tudi v Južni Afriki in Avstraliji. V bavarskem mestu Aschau am Inn pa želijo povečati tovarno in v njej letno proizvesti kar 7000 ton smodnika za artilerijo.