franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Leteči orjak: v ZDA fosili največje leteče ptice v zgodovini

Deli na:
Leteči orjak: v ZDA fosili največje leteče ptice v zgodovini

Foto: Reuters

Fosilizirane kosti, ki so jih že pred leti našli v ameriški zvezni državi Južna Karolina, so pripadale največji leteči ptici doslej. Razpon njenih kril je presegal šest metrov, medtem ko razpon kril kraljevega albatrosa, ki je največja danes še živeča leteča ptica, znaša tri metre. Na novo potrjena rekorderka nosi ime Pelagornis sandersi.

O najdbi pomembnih fosilov, starih od 25 do 28 milijonov let, je bil danes objavljen članek v ameriški znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Raziskava fosilov je pokazala, da je imela ptica dolg kljun ter ostre zobe, po zaslugi ogromnih kril - njihov razpon je bil okoli 6,4 metra, lahko pa celo do 7,4 metra - pa je lahko dolgo jadrala nad morjem in prežala na plen.

Čeprav je lahko preletela kilometre, ne da bi močneje zamahnila s krili, pa je zaradi svoje velikosti potrebovala pomoč, da se je dvignila s tal. Znanstveniki domnevajo, da si je pomagala s tekom po hribu navzdol ali je izkoristila sunke vetra.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, je Pelagornis sandersi živela, potem ko so dinozavri že izumrli, a preden so Severno Ameriko poselili prvi ljudje.

Na njene kosti, vključno z lobanjo, so prvič naleteli leta 1983 pri izkopavanjih za novo mednarodno letališče v Charlestonu.

Dosedanja rekorderka po velikosti je bila sicer prav tako izumrla, a mlajša, "samo" šest milijonov let stara ptica po imenu Argentavis magnificiens, katere fosile so našli v Argentini. Njen razpon kril je bil približno 6,3 metra.