državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letalsko osebje proti uporabi telefonov na letalih

Deli na:
Letalsko osebje proti uporabi telefonov na letalih

Foto: Reuters

Predsednik ameriške Zvezne komisije za komunikacije (FCC) Tom Wheeler je v četrtek dejal, da so pravila glede uporabe mobilnih telefonov na letalih zastarela in jih je treba spremeniti. Napoved je naletela na ostro nasprotovanje letalskega osebja, ki si na krovu ne želi klepetavih in glasnih potnikov.

Wheeler je nekdanji lobist industrije za mobilno telefonijo in želi si, da bi letalske družbe potnikom omogočile, da med poletom uporabljajo mobilne telefone. Med vzletanjem in pristajanjem bi bilo klepetanje po telefonu še vedno prepovedano.

Združenje stevardes se je na predlog odzvalo z odločnim nasprotovanjem in trditvijo, da tudi velika večina letalskih potnikov ne želi tega. Utrujeni potniki si še najmanj želijo med poletom poslušati glasno govorjenje po telefonu, pravijo in opozarjajo, da bo prihajalo do prepirov ali celo pretepov.

Wheelerjev predlog je sicer šele prvi korak na poti do končne odločitve. Najprej bo zasedal upravni odbor FCC, sledila bo javna razprava.

Ameriška zvezna uprava za zračni promet (FAA) je pred kratkim že spremenila pravila glede uporabe elektronskih naprav na letalih in po novem je mogoče tudi v času vzletanja in pristajanja uporabljati mobilne telefone in druge naprave, vendar ne za govorjenje. Slednje je namreč v domeni FCC.

Na koncu pa bo vendarle od letalskih družb odvisno, ali bodo svoja letala opremila tako, da bo govorjenje po telefonu sploh mogoče.