Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Letalo letalske družbe EgyptAir strmoglavilo v Sredozemsko morje

Deli na:
Letalo letalske družbe EgyptAir strmoglavilo v Sredozemsko morje

Foto: Arhiv Reporterja

Pogrešano egiptovsko letalo, ki je na letu iz Pariza v Kairo ponoči izginilo z radarjev, je strmoglavilo v Sredozemsko morje, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočili neimenovani viri z egiptovskega ministrstva za civilno letalstvo.

Vir pri grških oblasteh za civilno letalstvo pa so za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedali, da je airbus egiptovske družbe EgyptAir v morje strmoglavil 130 morskih milj (okoli 240 kilometrov) južno od grškega otoka Karpatos, ko je že bil v egiptovskem zračnem prostoru.

Zadnji stik s pilotom letala so imele grške oblasti tri minute, preden je letalo izginilo z grških radarjev, pred strmoglavljenjem pa niso prejele klica v sili, je za AFP še povedal grški vir.

Vzrok strmoglavljenja še ni znan, po navedbah virov na ministrstvu, ki jih povzema dpa, pa ne izključujejo niti možnosti tehničnih težav niti terorističnega napada.

Po podatkih letalske družbe EgyptAir je egiptovska vojska ob 4:26, skoraj dve uri po izginotju z radarja, z letala prejela avtomatski klic v sili. Vojska je kasneje na Facebooku zavrnila navedbe o prejetem klicu v sili.

Letalo na letu MS804 je vzletelo iz francoskega glavnega mesta v četrtek ob 23.09 in je izginilo z radarja danes ob 2.30 po srednjeevropskem času.

Kot so sporočili iz letalske družbe, je letalo airbus A320-232 izginilo z radarja nad Sredozemskim morjem, ko je bilo na višini 11.000 metrov. Takrat je letalo že bilo v egiptovskem zračnem prostoru.

Egiptovske oblasti so že sprožile obsežno iskalno in reševalno akcijo, v njej pa z letali in ladjo sodelujeta tudi Grčija in Francija. Kot je pojasnil francoski zunanji minister Jean-Marc Ayrault je Francija v tesnem stiku z egiptovskimi in grškimi oblastmi, pri iskanju letala pa sodeluje z letali in ladjami.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je danes v Bruslju dejal, da je tudi Nato pripravljen pomagati pri iskanju pogrešanega letala. "Če bodo zaprosili za Natovo pomoč, bomo seveda pripravljeni pomagati," je dejal.

Nato ima v Sredozemskem morju v okviru misije proti tihotapcem ljudi več ladij, tudi v bližini grških otokov.