pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Le Pen mora zaradi rasističnega klevetanja Romov plačati 5000 evrov

Deli na:
Le Pen mora zaradi rasističnega klevetanja Romov plačati 5000 evrov

Foto: Reuters

Francosko prizivno sodišče je včeraj odločilo, da mora ustanovitelj skrajno desne Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen zaradi svojih izjav na račun Romov plačati kazen v višini 5000 evrov.

Le Pen je na kongresu stranke leta 2012 dejal, da so Romi ptice, v naravi katerih je, da kradejo. Njegova obramba je na sodišču vztrajala, da je šlo pri tem za "humorno igro besed", saj se v francoščini za "krasti" in "leteti" uporablja ista beseda.

A tako po oceni prvostopenjskega sodišča decembra lani kot sedaj še prizivnega sodišča v Parizu te besede predstavljajo rasistično klevetanje. Le Penovi odvetniki so sicer že napovedali pritožbo na vrhovnem sodišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

86-letni Jean-Marie Le Pen je danes častni predsednik Nacionalne fronte, medtem ko je prvo besedo v stranki prevzela njegova hčerka Marine. Ta skuša tako francosko kot širšo evropsko javnost prepričati, da je Nacionalna fronta zmerna domoljubna in ne skrajna rasistična stranka. Pri tem je precej uspešna in že nekaj časa žanje en volilni uspeh za drugim.

Njen oče ji pri tem ne pomaga ravno, saj je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi svojih izjav. Med drugim je ocenil, da nacistična okupacija Francije med drugo svetovno vojno ni bila "nič posebej nečloveška" ter da so plinske celice, v katerih so nacisti pobijali Jude, zgolj "detajl zgodovine".