blagne helena 1_1_210 Odkrito.si

Bivši s tožbo nad Heleno Blagne, sodišče odločilo

strele, združeno kraljestvo, strela, nevihta Svet24.si

FOTO in VIDEO: Na Otoku udarila »mati vseh ...

Jure Kopušar – obrez!!! Svet24.si

Jure se boji blokade

Tovarna sladkorja Ormož Svet24.si

Razburil jo je slovenski sladkor iz Hrvaške

Selena Gomez Najstnica.si

Taylor Swift se je na odru pridružila Selena ...

Giorgos Parasiris; Savina Atai Njena.si

Družina Savine Atai se bo povečala za enega člana

ivona pavlovic Njena.si

Barovka Ivona na Tajskem takole dvigovala ...

Svet

Lagardova Arabcem: Umirite zapravljanje!

Deli na:
Lagardova Arabcem: Umirite zapravljanje!

Foto: Reuters - Christine Lagarde

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je včeraj arabske države pozvala, naj zarežejo v plače zaposlenih v javni upravi in subvencije. To je namreč potrebno za obvladovanje javnega trošenja, doseganje vzdržne gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest.

Lagardova, ki se v Dubaju udeležuje enodnevnega arabskega finančnega foruma v organizaciji IMF in Arabskega denarnega sklada, je sicer pozdravila obetajoče reforme, ki so jih sprejele nekatere arabske države. Ob tem je vztrajala, da je treba storiti več za obvladanje gospodarskih in socialnih problemov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z nafto bogate arabske države pestijo nizke cene črnega zlata, medtem ko se uvozniki borijo z naraščajočim dolgom, brezposelnostjo, konflikti, terorizmom in pritokom beguncev, je razmere povzela vodja IMF.

Skoraj vse arabske države so po njenih besedah v zadnjih letih ustvarile proračunski primanjkljaj, arabska gospodarstva pa so se okrepila le za 1,9 odstotka, kar je polovica svetovne gospodarske rasti. Kljub temu javna potrošnja ostaja zelo visoka, predvsem v z nafto bogatih zalivskih državah, kjer je državna poraba presegla 55 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Več arabskih vlad je sicer sprejelo ukrepe za brzdanje javnega trošenja, vendar pa so ti ukrepi večkrat začasni. Reforme bi se morale osredotočiti na krčenje plač v javnem sektorju in drage podpore, predvsem v energetskem sektorju, medtem pa okrepiti učinkovitost na nekaterih področjih, kot je zdravstvo, izobraževanje in javne investicije, je dejala Lagardova.

Podpore v energetskem sektorju vlade stanejo veliko, čeprav so se v zadnjih letih zmanjšale. Vodja Arabskega denarnega sklada Abdulrahman al Hamidy je pojasnil, da se je vrednost energetskih podpor v arabskih državah lani znižala na 98 milijard dolarjev, potem ko jih je bilo leta 2015 za 117 milijard dolarjev.

Lagardova je opozorila še, da so ostrejše reforme in višja gospodarska rast potrebne za ustvarjanje delovnih mest za mlade Arabce. Brezposelnost med mladimi je najvišja na svetu, v povprečju je 25-odstotna, v devetih državah presega 30 odstotkov. Več kot 27 milijonov mladih se bo v prihodnjih petih letih pridružilo trgu dela, je še poudarila Lagardova.