profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ladja Diamond Princess razkriva skrivnost, kakšna je resnična smrtnost zaradi koronavirusa

Deli na:
Ladja Diamond Princess razkriva skrivnost, kakšna je resnična smrtnost zaradi koronavirusa

Na križarki je bilo 3.711 potnikov in članov posadke, ko je izbruhnila okužba z novim koronavirusom. Na koncu se je z virusom okužilo 712 ljudi. - Foto: Profimedia

Glavna skrivnost, ki obdaja novi koronavirus, je vprašanje, kako smrtonosen je ta virus. Še najbolj točne podatke lahko dobimo s pomočjo ladje za križarjenje Diamond Princess.

Če pogledamo podatke iz Italije, lahko vidimo, da je smrtnost več kot desetodstotna. Torej vsak deseti bolnik s potrjeno okužbo z novim koronavirusom na koncu umre. Vedeti pa je treba, da je verjetno število okuženih več, kot je uradno potrjeno.

Še najbližje podatku, kakšna je smrtnost ubijalskega virusa iz Vuhana, lahko verjetno pridemo s pomočjo preučevanja podatkov o okužbi na križarki Diamond Princess, saj pri tej ladji zanesljivo vemo za celotno število okuženih.

Na križarki je bilo 3.711 potnikov in članov posadke, ko je izbruhnila okužba z novim koronavirusom. Na koncu se je z virusom okužilo 712 ljudi. Od teh je bilo 18 odstotkov takšnih, ki niso imeli nobenih bolezenskih znakov. Glede na to, da so potniki na ladji večinoma starejši, ameriški matematični epidemiolog Gerardo Chowell meni, da je v celotni populaciji delež teh asimptomatičnih okuženih večji.

Verjetno ima Chowell prav, saj so italijanski znanstveniki v italijanskem kraju Vo' ugotovili, da je okuženih brez bolezenskih znakov skoraj polovica. V tem kraju so Italijani testirali vse prebivalce.

Po trenutnih podatkih worldometers.com je od 712 okuženih na Diamond Princess do zdaj umrlo 11 bolnikov. To predstavlja 1,54 odstotka vseh obolelih na »diamantni princesi«. 

Po trenutnih podatkih worldometers.com je od 712 okuženih na Diamond Princess do zdaj umrlo 11 bolnikov. To predstavlja 1,54 odstotka vseh obolelih na »diamantni princesi«. Upoštevati pa je treba, da je kritično bolnih še deset okuženih. Če bodo po najbolj črnogledem na koncu vsi umrli, bo na križarki 21 umrlih. To znaša 2,9 odstotka obolelih na križarki. Glede na to, da imajo tisti, ki so v kritičnem stanju po navadi okoli 50-odstotno možnost za preživetje, bi na koncu po tem optimističnem scenariju zaradi novega koronavirusa umrlo 16 ljudi, kar znaša 2,2 odstotka.

Torej bo smrtnost na ladji na koncu verjetno nekje med 2,9 do 2,2 odstotka. Glede na to, da so potniki na ladjah za križarjenje večinoma starejši, ki sami po sebi spadajo v tvegano skupino, je v celotni populaciji smrtnost zaradi novega koronavirusa manjša od smrtnosti na ladji Diamond Princess. A ta manjša smrtnost je še vedno precej višja od smrtnosti gripe, ki znaša v povprečju 0,1 odstotka.

Seveda pa lahko smrtnost poveča tudi nezmožnost zdravstvenih sistemov, da bi v danem trenutku rešila življenja vsem kritično obolelim, ki rabijo intenzivno pomoč. Do tega zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj z ventilatorjem za umetno predihavanja pljuč prihaja v Franciji in menda tudi v Španiji in Italiji.