benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ladja Aquarius v Sredozemlju ne bo več reševala migrantov

Deli na:
Ladja Aquarius v Sredozemlju ne bo več reševala migrantov

Ladja Aquarius organizacije SOS Mediterranee. - Foto: Profimedia

Ladja nevladnih organizacij Aquarius ne bo več izvajala reševalnih akcij migrantov v Sredozemskem morju, je danes sporočila mednarodna človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Za to, da je prisiljena končati reševalne akcije, je okrivila pritiske in napade Italije in drugih evropskih držav, poroča francoska tiskovna agencija APF.

Na odločitev se je že odzval italijanski notranji minister Matteo Salvini, ki je na Facebook profilu zapisal: "Manj prevozov migrantov, manj jih bo prispelo in manj bo mrtvih. Kar tako naprej." Odzvala se je tudi predsednica francoskega skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, ki je tvitnila, da je to "odlična novica".

Ladja Aquarius, ki jo upravljata nevladni organizaciji SOS Mediterranee in Zdravniki brez meja, je že od oktobra, ko ji je Panama na zahtevo italijanske desničarske vlade preklicala dovoljenje za plovbo pod njeno zastavo, privezana v pristanišču v Marseillu.

Aquarisu je postal simbol diplomatske krize pri upravljanju z migrantskim valom v Evropo, potem ko je junija Italija zanjo zaprla pristanišča in je ladja s 630 prebežniki na krovu obstala sredi Sredozemskega morja, piše AFP.

Kot so opozorili Zdravniki brez meja, so prisiljeni končati reševalne akcije Aquariusa, ter opozorili na po njihovem katastrofalno zunanjo politiko Evropske unije na področju migracij. Države EU na čelu z Italijo so sabotirale prizadevanja tistih, ki so v morju skušali reševati življenja, so poudarili in opozorili, da bo zaradi konca delovanja Aquariusa v morju še več žrtev.

Aquarius je iz Sredozemskega morja rešil skoraj 30.000 migrantov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije je od leta 2013 v Sredozemskem morju umrlo približno 15.000 migrantov. V tem obdobju jih je na italijanski obali pristalo približno 600.000.