Revija Reporter
Svet

Krvavi protesti v Iranu: vsaj deset smrtnih žrtev

STA

1. jan. 2018 13:16 Osveženo: 13:17 / 01. 1. 2018

Deli na:

V Iranu so se ponoči v več mestih nadaljevali protesti v katerih je po navedbah državne televizije življenje izgubilo najmanj deset ljudi.

Med drugim sta v mestu Izeh na jugozahodu države v streljanju življenje izgubila dva protestnika, več je bilo ranjenih.

Iranska televizija je danes poročala, da je bilo šest ljudi v streljanju ubitih v manjšem mestu Tujserkan na zahodu države. Dve osebi sta bili ubiti še v mestu Izeh, o dveh smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz mesta Dorud, poročanje iranske televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetkov protestov v četrtek je življenje tako skupaj izgubilo že 12 ljudi, saj sta v soboto dva protestnika umrla v mestu Dorud.

Predstavnik oblasti Hedajatolah Kademi je pojasnil, da so protestniki v mestu Izeh razbili več oken bank in da je morala posredovati policija. Po njegovem ni verjetno, da bi streljala policija, saj da niso imeli dovoljenja za to, je dejal za lokalne medije.

Nadaljeval je, da so aretirali več ljudi, pri nekaterih pa so našli tudi orožje in strelivo. Iranske oblasti so sicer potrdile, da so od začetka protestov aretirali več kot 400 ljudi, navaja AFP.

Iranski predsednik Hasan Rohani je v današnjem odzivu dejal, da se bodo Iranci odzvali na protestnike in kršitelje zakonov. "Naš narod se bo soočil s to manjšino, ki vzklika slogane proti zakonom in željam ljudi, ter žali svetost in vrednote revolucije," je dejal v izjavi, objavljeni na uradni spletni strani.

Iranska vlada naj bi se sicer danes sestala na izrednem varnostnem zasedanju, na katerem bodo obravnavali proteste.

Protivladni protesti so se v nedeljo nadaljevali v več mestih. Policija je uporabila solzivec in vodne topove, da je razgnala manjše število protestnikov, ki so se zbrali na Trgu islamske revolucije v središču Teherana, je razvidno iz nekaterih posnetkov na družbenih omrežjih.

Protestniki v manjšem mestu Takestan na severozahodu države pa so zažgali versko šolo in nekatera vladna poslopja, navaja iranska tiskovna agencija Ilna.

Rohani je sicer v nedeljo pozval vladne organe, naj zagotovijo možnost zakonite kritike in protestov, protestnike pa opozoril, da je nasilje nesprejemljivo.

S tem se je prvič odzval na množične proteste v državi, ki potekajo že od četrtka in so usmerjeni predvsem proti gospodarski in zunanji politiki iranskega režima. Iranske oblasti trdijo, da so protesti nezakoniti in svarijo pred udeležbo na nadaljnjih protestih.

Ameriška vlada je medtem v nedeljo poudarila, da imajo prebivalci Irana pravico, da mirno izražajo svoje mnenje. "Njihovi glasovi (glas ljudstva) si zaslužijo biti slišani," so sporočili iz Bele hiše. Ob tem so pozvali vse strani, naj spoštujejo temeljno pravico do izražanja mnenja in se izogibajo vsakemu dejanju, ki bi prispevalo k cenzuri, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriški predsednik Donald Trump je že v nedeljo v nizu tvitov podprl iranske protestnike.

Rohani je bil do Trumpovih izjav kritičen, češ da izkazuje zaskrbljenost za Irance, ki jih je pred kratkih označeval za "teroriste". Nekdo, ki je v celoti proti Iranu, ni bi smel hliniti zaskrbljenosti, je dejal Rohani po poročanju dpa.