Revija Reporter
Svet

Krvave grožnje skrajnežev: Islamska država ni premagana – začela se je nova faza džihada

Reporter

25. apr. 2018 6:00

Deli na:

Džihadisti IS naj bi načrtovali napade po vsej Evropi.

Profimedia

Islamska država je objavila daljši video posnetek svojega predstavnika Abu Hasana Al Muhadžirja, ki vztraja, da džihadisti niso poraženi in pravi, da se vojna nadaljuje, tako na Bližnjem vzhodu kot drugje.

Al Muhadžir se hvali, da so »mudžahedini izčrpali« Združene države Amerike, ki se zato umikajo iz Sirije in Iraka. Trdi, da se Američani ne morejo zoperstaviti Rusiji in Iranu, ki v regiji širita svoj vpliv. Sunitski džihadisti bodo zdaj obračunali z Rusi in Iranci ter jim plačali za uničenje, ki so ga zagrešili v Siriji in Iraku, grozi tiskovni predstavnik IS. Preživelim borcem Islamske države svetuje, naj se začasno potuhnejo in iščejo sovražnikove šibke točke, hkrati pa naj svoje komunikacijske kanale zaščitijo pred vohuni.

Trumpova administracija trdi, da je IS pred porazom, a Al Muhadžir sprašuje, kako lahko Američani razglašajo zmago, če se mudžahedini spet krepijo, za povrh pa so zdaj še bolj izkušeni in bolje organizirani. Hvali se, da so džihadisti IS v boljšem stanju kot Američani ob svojem umiku iz Iraka leta 2011. Prav ta poteza Obamove administracije je omogočila vzpon džihadističnega kalifata.

Al Muhadžir Iračanom, ki bodo sodelovali na prihajajočih volitvah, češ da je dovoljeno prelivati kri tistih, ki sodelujejo v demokraciji. Tako Al Kaida kot Islamska država zavračata volitve v Iraku, kandidati, ki se na volitvah potegujejo za položaj, pa naj bi po razlagi skrajnežev zase iskali božanski status in se enačili z Alahom – tako oni kot njihovi volivci si zato zaslužijo smrt, pravijo džihadisti. Volišča in ljudje na voliščih so »tarče naših mečev«, grozi Al Muhadžir.

Ta skrajneže tudi poziva k uničenju iraške države. Varnostne sile, vojska, gospodarstvo in mediji, vse so sprejemljive tarče džihada, hujska Al Muhadžir. Odpadniške plemenske voditelje bi obglavil in označil bi »sovražne« vasi. Prizanesel bi le tistim, ki se ob predaji pokesajo

Vojna ni končana, boj  z Iranom in drugimi se nadaljuje, pravi Al Muhadžir. Kalifat je muslimanom povrnil čast, kljub neuspehom na bojiščih pa se morajo borci IS zavedati, da jim njihov vodja al Bagdadi v tem življenju ni obljubil ničesar razen zmage ali mučeništva. Težave kalifata so nujna izkušnja za vse prave vernike, razlaga ideolog skrajnežev. Da se je kalifat IS v času največjega obsega hvalil, da so prav vojaški uspehi dokaz Alahove naklonjenosti, Al Muhadžir raje ne omenja.

Namesto tega džihadiste hujska k napadom po svetu. Islamska država ima globalno mrežo od zahodne Afrike do južne Azije, vojaki kalifata pa nadaljujejo vojno v Iraku in Siriji, na Sinaju, v Libiji, v zahodni Afriki, njeni agenti pa delujejo tudi na Filipinih, v Tuniziji in Somaliji. Proti nam se je povezalo 70 držav, proti nam so uporabili »mater vseh bomb« (aprila 2017 v Afganistanu), a možje kalifata korakajo naprej, Al Muhadžir hvali IS.

Islamska država se ponaša z »velikim džihadom« proti preostanku sveta, naj gre za »odpadniškega tirana« v Savdski Arabiji, egiptovskega predsednika Al Sisija , ajatole Hameneja ali Američane, Evropejce in Ruse.

Križarski evropski in ameriški neverniki se morajo bati, da bodo povoženi, zabodeni ali ubiti na ulicah Pariza, Londona ali Manhattna, grozi Al Muhadžir, ki muslimane poziva, naj se preselijo na območja, kjer Islamska država nadaljuje svoj boj.