bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Svet

Kriza je stisnila špansko kraljevo družino

Deli na:

Španska kraljeva družina bo znižala plače svojim najpomembnejšim uslužbencem, prav tako pa bo morala znižati izdatke pri uradnih dogodkih in slovesnostih. Španska vlada ji je namreč zaradi gospodarske krize znižala proračun za dva odstotka.

V strogo varčnem proračunu za leto 2012 je španska vlada med drugim za 170.000 evrov zmanjšala količino denarja, ki ga prejema gospodinjstvo kralja Juana Carlosa. Letna denarna sredstva za kraljevo družino so se tako znižala za dva odstotka na 8,264 milijona evrov.

"Denar bo najlažje privarčevati pri protokolarnih dogodkih in izdatkih za uslužbence," je dejal predstavnik kraljevega dvora. Dodal je, da bo znižanje plač prizadelo predvsem najbolje plačanih 11 zaposlenih pri kraljevi družini. Načrtujejo pravično znižanje plač, tako da se bodo zaposleni z najvišjimi plačami morali odpovedati večjemu deležu plačila, medtem ko se bodo poskušali izogniti znižanji povprečnih in nižjih plač.

Kraljevi dvor prav tako načrtuje zmanjšanje porabe ob uradnih slovesnostih, kot je na primer nacionalni praznik 12. oktobra, ko Španci obeležujejo prihod Krištofa Kolumba v Ameriko. Španski kralj takrat vodi vojaško parado.


Varčevalni ukrepi na neposredna izplačila španske vlade članom kraljeve družine v osnovi naj ne bi imeli vpliva, vendar je predstavnik dvora dejal, da tudi tega niso izključili.

O vladnem predlogu proračuna bo parlament odločal maja ali junija. Takrat naj bi španski dvor oznanil končno odločitev o tem, kako bo privarčeval denar.

Španska vlada je 30. marca sprejela predlog proračuna, ki vključuje zmanjšanje porabe in zvišanje davkov. Varčevalni proračun za letošnje leto predvideva 27 milijard evrov vredne varčevalne ukrepe, s katerimi želi vlada zmanjšati ogromen javni dolg.

Decembra je kraljeva družina prvič javno razkrila svoje prihodke. 74-letni kralj Španije je leta 2011 prejel skoraj 300.000 evrov plače in povračil stroškov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.