državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

»Kreten«, ki je streljal na letališču v Los Angelesu, je domnevno lovil varnostnike

Deli na:
»Kreten«, ki je streljal na letališču v Los Angelesu, je domnevno lovil varnostnike

Foto: Reuters

Policija je aretirala domnevnega strelca, ki je včeraj zjutraj streljal na tretjem terminalu letališča v Los Angelesu in pri tem ubil enega od zveznih letaliških varnostnikov ter ranil najmanj dve drugi osebi. Televizija ABC poroča, da je strelec namerno iskal letališke varnostnike.

Po izbruhu streljanja zjutraj okrog pol desetih po lokalnem času, so oblasti najprej izpraznile tretji terminal, nato pa ukazale blokado prometa ter preiskale celotno letališče. Med ujetimi na letališču so bili tudi slavni, kot je filmski igralec James Franco, ki je preko svojega tviterja sporočil, da je "nek kreten streljal po letališču".

Uvodna poročila lokalnih televizij so govorila o ubitem letališkem varnostniku, vendar pa je pomočnik poveljnika policije Los Angelesa Earl Paysinger kasneje dejal, da je bil letališki varnostnik le ranjen. Še kasneje je sindikat letaliških varnostnikov sporočil, da je bil ubit eden od njihovih uslužbencev.

Univerzitetna bolnišnica Ronald Reagan pa poroča, da je na zdravljenje sprejela tri moške, od katerih je eden v kritičnem stanju. Dva sta prišla s strelnimi ranami, eden pa je bil drugače poškodovan. Policija poroča še o treh osebah, ki so zaradi incidenta na letališču končali v bolnišnici.

Priča Leon Saryan je za televizijo ABC povedal, da je videl mlajšega moškega s puško, ki je hodil po terminalu in streljal. Ko je prišel do njega, ga je vprašal, ali je letališki varnostnik. Ko je Saryan odkimal, se je strelec odpravil naprej. Kasneje se je zapletel v spopad s policijo in je bil ranjen. Oblasti so nato začele za vsak primer preiskovati celotno letališče, če ni kje kakšna bomba ali morda dodaten strelec. Incident je ohromil letalski promet po vsej ZDA.

Policija je sporočila, da je za napad osumljen 23-letni Paul Ciancia iz New Jerseyja, kar je povzročilo poostrene varnostne ukrepe tudi na letališčih v New Jerseyju in New Yorku. Osumljenec naj bi imel v torbi papir z besedilom, da bo pobijal letališke varnostnike in "prasce", kar je v ZDA zaničljiv izraz za policiste.

Po terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001 je kongres sprejel zakon, s katerim je ustanovil novo zvezno agencijo za varnost v transportu (TSA), ki je postala zadolžena za letališko varnost namesto zasebnih podjetij, ki so to delo opravljale pred vojno proti terorizmu.

Poteza se je izkazala za uspešno, saj terorističnih napadov, povezanih z ameriškimi letališči, več ni bilo, vendar pa je bilo vse več pritožb na zlorabe pooblastil s strani agentov TSA, ki sledijo pravilniku in med drugim za bombami brskajo tudi po dojenčkih in ostarelih.