Revija Reporter
Svet

Kremelj "odločno zavrača" vpletanje v ameriške volitve

STA

6. jun. 2017 14:59 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Kremelj je danes odločno zavrnil navedbe v poročilu ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA), ki je razkrilo, da naj bi ruska vojaška obveščevalna služba lani vdrla v ameriški volilni sistem.

"Poleg tega, da te trditve absolutno niso skladne z realnostjo, ni niti drugih informacij niti argumentov, ki bi dokazovali verodostojnost te informacije," je danes novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "Odločno zavračamo možnost, da bi se kaj takega lahko zgodilo," je dodal, obenem pa priznal, da poročila, katerega vsebina je pricurljala v javnost, ni prebral.

Poročilo NSA opisuje, kako je ruska vojaška obveščevalna služba GRU več kot 100 volilnim uradnikom in zaposlenim v podjetju za upravljanje ali servisiranje volilnih strojev na Floridi, v New Yorku, Kaliforniji, Illinoisu, Indiani, Virginiji, Zahodni Virginiji in Severni Karolini poslala z virusi okuženo elektronsko pošto, ki so jo zamaskirali tako, da je bilo videti, kot da prihaja od Googla.

Elektronska pošta je imela priponko, ki jo je odprl najmanj en prejemnik, in Rusi so s tem menda dobili dostop do volilnih strojev. Za zdaj ni jasno, ali so Rusi tudi kaj dejansko prirejali in spreminjali. Če je to res, potem zagotovila ameriških volilnih uradnikov in drugih strokovnjakov, da volilnih izidov na ta način v ZDA ni mogoče potvarjati, ne držijo.

Zaupno poročilo NSA je v javnost prišlo, ko naj bi ga 25-letna pogodbenica NSA Reality Leigh Winner predala spletnemu mediju The Intercept. Ta je dokumentacijo objavil z določenimi spremembami za zavarovanje virov in metod po posredovanju NSA.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prejšnji teden dejal, da so lahko hekerji iz katere koli države, saj so "svobodni ljudje, tako kot umetniki". Priznal je, da bi lahko kak domoljuben ruski heker ukrepal proti tistim, ki so kritični do njegove države. Je pa zatrdil, da se Rusija "v take stvari nikoli ne vpleta na državni ravni", še poroča AFP.