pošta, poštar, poštni delavec Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kdo plačuje račune?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcijski škandal maje Erdoganovo stranko, premier krivi »zunanje sile«

Deli na:
Korupcijski škandal maje Erdoganovo stranko, premier krivi »zunanje sile«

Foto: Reuters

Turčija vse močneje čuti korupcijski škandal, v katerega so vpleteni številni vodilni politiki. Vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) premiera Recepa Tayyipa Erdogana so včeraj zapustili trije poslanci, škandal pa čuti tudi gospodarstvo. Turška lira je strmoglavila na rekordno nizko vrednost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Stranki AKP so včeraj hrbet obrnili trije poslanci, tudi nekdanji minister. Vladajočo stranko vodi aroganca, je na novinarski konferenci, na kateri je napovedal slovo od stranke, izpostavil nekdanji minister za kulturo Ertugrul Günay. Drugi odstopljeni poslanec, Erdal Kalkan, je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal: "Naši ljudje vidijo vse," poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V tem tednu je AKP zapustil že nekdanji zunanji minister Naim Sahin, tik pred izbruhom afere pa je iz nje izstopil nekdanji nogometni zvezdnik Hakan Sükür. Absolutna večina stranke v parlamentu sicer zaradi petih izstopov ni ogrožena.

Korupcijsko afero občuti tudi turško gospodarstvo. Turška lira je včeraj v trgovanju z ameriškim dolarjem dosegla rekordno nizko vrednost. Za dolar je bilo namreč treba včeraj odšteti 2,1761 lire, kar je največ doslej. Poleg valute so pod močnim pritiskom tudi turške državne obveznice, ki jih vlagatelji na veliko prodajajo, nekateri tuji investitorji pa so se že umaknili tudi s turške borze.

V državi medtem odmeva odstavitev turškega tožilca Muammerja Akkasa, ki je bil v četrtek razrešen s korupcijske preiskave, potem ko naj bi skušal razširiti preiskavo na kroge zelo blizu Erdogana. Akkas je že pred tem večkrat opozoril na pritisk, ki se vrši nad njim v zvezi s preiskavo.

Turški časnik Hürriyet je medtem poročal, da je vrhovno turško sodišče razveljavilo sporni vladni odlok, v skladu s katerim morajo policisti pred začetkom preiskave, o kateri odloči javni tožilec, obvestiti svoje nadrejene. Vlada je odlok sprejela prejšnji teden, ko so jo presenetile preiskave v zvezi s korupcijsko afero.

Škandal državo pretresa že deset dni, Erdogan pa je zaradi njega zamenjal deset od skupno 26 ministrov. Med drugim tožilci preiskujejo obtožbe o podkupovanju pri izdajanju gradbenih dovoljenj in o kršenju trgovinskih sankcij proti Iranu. Prav tako naj bi Akkan pod drobnogled vzel domnevne manipulacije pri javnih razpisih.


Provladni mediji špekulirajo, da je korupcijska preiskava priprava na vojaški udar v Turčiji. A je vojska včeraj jasno sporočila, da se v afero ne bo vpletala. "Turške oborožene sile se ne želijo vpletati v politične razprave," so zapisali na spletni strani vojske.

Erdogan je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP znova poudaril, da je protikorupcijska preiskava kampanja, ki jo narekujejo sile od zunaj. Te si želijo podvreči turško vlado in gospodarstvo, je prepričan.

"Za tem stojijo zunanje sile," je premier dejal svojim podpornikom v severozahodnem mestu Sakarya. "Tarča napada je Turčija, katere gospodarstvo se krepi ... in katere teža v svetu se povečuje," je prepričan.

Erdogan je že prejšnji teden nekatere tuje veleposlanike v državi opozoril, da bi jih lahko izgnali zaradi vpletenosti v "provokativna dejanja". "Ne rabimo vas obdržati tukaj," je takrat izjavil premier, čigar izjavo je predvajala turška televizija. Izjave naj bi bile med drugim uperjene proti ameriškemu veleposlaniku Francisu Ricciardoneu.

Na dogajanje v Turčiji se je včeraj odzvala EU. Evropski komisar za širitev Stefan Füle je državo, ki je, kot je izpostavil, kandidatka za vstop v EU, zavezana k političnim kriterijem vstopa, pozval k sprejemu "vseh potrebnih ukrepov za zagotovitev, da bodo obtožbe o kršitvah preiskane brez diskriminacije ali posebnih prednosti na transparenten in nepristranski način". Dodal je še, da razvoj dogodkov v Turčiji spremlja z "vse večjo zaskrbljenostjo".

V Turčiji so se medtem včeraj nadaljevali protesti proti Erdoganu. Protestniki so napovedali, da bodo zavzeli ulice Ankare in Carigrada. Že v četrtek se jih je zbralo kakih 5000, ki pa jih je policija razgnala.

Včeraj so možje postave proti protestnikom nastopili še ostreje. V središču Carigrada so že pred uradnim začetkom protestov posredovali z vodnimi topovi, solzivcem in gumijastimi naboji. Posamezni protestniki so se odzvali z metanjem kamenja, skupaj pa so vzklikali: "Povsod je Taksim, povsod je upor." Policija je protestnike razgnala in jim sledila po glavni nakupovalni ulici, ki vodi na trg Taksim, ter nato v manjše uličice, poroča dpa.