stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kongres nemških liberalcev z napadi na rdeče-zeleno navezo

Deli na:
Kongres nemških liberalcev z napadi na rdeče-zeleno navezo

Foto: Reuters

Nemški liberalci (FDP), manjši koalicijski partnerji v vladi kanclerke Angele Merkel, so se danes zbrali na zadnjem kongresu stranke pred septembrskimi volitvami bundestaga. Kongres se bo sicer nadaljeval še v nedeljo, že danes pa je delegate nagovoril predsednik FDP Philipp Rösler. Sprejeli so že tudi več sklepov glede volilnega programa stranke.

Nemška tiskovna agencija dpa Röslerjev današnji govor označuje kot bojevit in naperjen proti rdeče-zeleni navezi nemških socialdemokratov (SPD) in Zelenih. "Boril se bom za to, da nikoli ne bodo dobili možnosti odločati v Nemčiji," je poudaril vodja FDP in požel glasne ovacije kakih 660 delegatov stranke.

Kakršnokoli morebitno sodelovanje z omenjenima strankama je Rösler, sicer zvezni minister za gospodarstvo, ostro zavrnil kot "nepredstavljivo", ne glede na izide septembrskih volitev, in dal jasno vedeti, da FDP še naprej v celoti stavi na črno-rumeno koalicijo s stranko CDU kanclerke Merklove in njeno "bavarsko sestro" CSU.

Rdeče-zelenim je med drugim očital, da v primeru zmage na volitvah načrtujejo zvišanje davkov za skupno več kot 40 milijard evrov. Njihova zmaga bi po njegovem pomenila vrnitev k politiki zadolževanja, to pa bi tudi močno otežilo prizadevanja za stabilizacijo evra.

Še posebej kritičen je bil do Zelenih, ki jim je med drugim pripisal, da so stranka "varuhov javne morale" in "sovražnikov napredka" ter da so se iz nekdanje reformne spremenili v "zatohlo in staro" stranko.

V nedeljo bodo sicer liberalci potrjevali svoj program za jesenske volitve. Še posebej sporno je pri tem vprašanje minimalnega dogodka, saj se stališča v stranki glede tega močno razlikujejo. Rösler je na strani tistih, ki so se odločili za rahel zasuk v levo in so podprli določanje minimalnih plač po posameznih branžah in regijah.

V 40-minutnem govoru je ponovil, da je poslovni model z urno postavko treh evrov enostavno nepravičen. "To ni socialno tržno gospodarstvo. Storitev se mora splačati," je poudaril in dodal, da mora biti tisti, ki dela, pač imeti več od tistega, ki ne dela.

Velik del govora je sicer Rösler danes posvetil politiki stabilizacije v EU. Posvaril je pred kakršnimkoli rahljanjem zastavljenih varčevalnih ciljev in poudaril, da se je treba držati postavljenih pravil. Pri tem je celo napadel predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, češ da je neodgovorno, da postavlja pod vprašaj politiko konsolidacije.