benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komunist! Rasist!: Vse več Američanov pripadnike druge politične strani vidi kot grožnjo

Deli na:
Komunist! Rasist!: Vse več Američanov pripadnike druge politične strani vidi kot grožnjo

Foto: Arhiv Reporterja

Ameriški raziskovalni center Pew ugotavlja, da je družba v ZDA vse bolj politično razklana in da časi, ko so kongresniki za govorniškim odrom besneli drug čez drugega, nato pa šli skupaj na pijačo in večerjo, postajajo nostalgična zgodovina.

"Naraščajoča ideološka uniformnost na obeh straneh povzroča, da vse več Američanov pripadnike druge politične strani vidi, kot grožnjo," ugotavlja Pew. Strankarska razdeljenost je bila v letih po drugi svetovni vojni bolj ali manj omejena na Washington in politike, sedaj pa se širi tudi med družine.

Kar tretjina vprašanih, ki so se opredelili za skrajni levi ali skrajni desni pol, je odgovorilo, da bi bili zelo nesrečni, če bi se kdo iz njihove družine poročil s pripadnikom druge ideološke skrajnosti. Poročilo z naslovom "Polarizacija ameriške javnosti" je bilo narejeno na podlagi ankete med 10.000 odraslimi Američani.

Okrog 16 odstotkov trdoživih demokratov je bilo leta 1994 republikancem "nenaklonjenih". Danes jih je med demokrati takih 38 odstotkov. Obratno je število zagrizenih republikancev, ki vidijo demokrate v nenaklonjeni luči od leta 1994 naraslo s 17 na 43 odstotkov.


V zadnjih dveh desetletjih se je delež Američanov, ki vidijo svet le v svojih barvah, podvojilo z deset na 21 odstotkov. Skrajneži so sicer na obeh straneh še vedno v manjšini, vendar pa so vse bolj aktivni v političnih procesih oz. najbolj aktivni.

Raziskava ugotavlja, da tri četrtine konservativcev želi živeti v okolju, kjer so hiše velike in daleč vsaka sebi, trgovine, šole, restavracije in drugi javni objekti pa morajo biti prav tako oddaljeni vsaj nekaj kilometrov. Liberalci po drugi strani želijo živeti v gosteje poseljenih urbanih okoljih.

Raziskava se ne spušča globoko v vzroke vse večje polarizacije, vendar ti segajo v 70. leta prejšnjega stoletja, ko so republikanci demokratom zamerili pregon predsednika Richarda Nixona, zamera pa se je poglobila s preiskavami proti Ronaldu Reaganu in poskusi blokad kandidatov za vrhovne sodnike.

Zgodovinska izvolitev prvega temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame pomiritve ali vsaj malce več razumevanja ni prinesla. Kot pričajo izpadi nekaterih politikov proti Obami, je delitve le povečala. Obamo na desnici opisujejo kot socialista ali komunista, levica pa je bila prav tako neusmiljena do njegovega predhodnika Georga Busha mlajšega.