sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kommersant: Bomba na ruskem letalu domnevno nameščena pod sedež potnika

Deli na:
Kommersant: Bomba na ruskem letalu domnevno nameščena pod sedež potnika

Foto: Reuters

Viri blizu preiskave vzroka strmoglavljenja ruskega letala nad Sinajem 31. oktobra so za ruski časnik Kommersant povedali, da je do eksplozije na letalu prišlo v potniški kabini. Eksplozija naj bi odjeknila v zadnjem delu letala, ob repu, po prvih podatkih pa bi lahko bila bomba nameščena pod sedež potnika ob oknu.

Aktiviranje bombe je privedlo do uničenja repa in s tem dekompresije potniške kabine. Letalo je razpadlo v zraku, ljudje na letalu pa so praktično takoj umrli zaradi nenadnega padca pritiska, navaja Kommersant.

Po domnevah strokovnjakov bi lahko bombo na krov prinesel kdo od letališkega osebja v egiptovskem Šarm el Šejku, ki oskrbuje letalo pred vzletom. Denimo tisti, ki pospravljajo, ali tisti, ki na letalo dostavljajo hrano in prtljago.

Eksplozivno telo je bilo očitno tempirano, čeprav bi se lahko v primeru zamud - ki so na egiptovskih letališčih pogoste - sprožilo prej, ko potnikov na krovu še ne bi bilo, med drugim ugotavlja časnik.

Če bi se bomba na primer nahajala v repu letala, v nepredušno zaprtem delu, bi jo lahko aktiviral tudi senzor, ki registrira padce pritiska - ta namreč pri vzletu pada.

Kommersant še piše, da bo težko narediti natančno rekonstrukcijo bombe, saj bo za najdbo njenih ohranjenih delov treba preiskati ogromno območje.

V torek je vodja ruske varnostne službe FSB Aleksander Bortnikov sporočil, da je bilo strmoglavljenje ruskega potniškega letala nad Sinajem, v katerem je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, posledica terorističnega napada. Kot je pojasnil, je eksplozijo letala povzročila doma izdelana eksplozivna naprava, katere moč je ustrezala kilogramu TNT.

Egipt po drugi strani zavrača ugotovitve Moskve. Visoki predstavnik egiptovskega ministrstva za letalstvo je sporočil, da mednarodni odbor za preiskavo nesreče, ki ga vodi Egipt, doslej ni našel dokaza, da bi bila na krovu letala bomba.