zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Svet

Klobucharjeva v dveh dneh po razglasitvi predsedniške kandidature zbrala več kot milijon dolarjev

Deli na:
Klobucharjeva v dveh dneh po razglasitvi predsedniške kandidature zbrala več kot milijon dolarjev

Foto: Reuters - Amy Klobuchar je napovedala kandidaturo za predsednico ZDA; ob njej sta soprog John Bessler in hčerka Abigail Bessler.

Demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v 48 urah po razglasitvi predsedniške kandidature za leto 2020 zbrala več kot milijon dolarjev donacij za kampanjo, pri čemer naj bi šlo večinoma za majhne donacije posameznikov preko interneta.

Sposobnost zbiranja denarja je v ZDA poleg anket najpomembnejši kazalnik podpore, ki jo kandidat uživa v javnosti. Sposobnost nabiranja majhnih donacij od velikega števila ljudi bo ključnega pomena pri izbiri demokratskega kandidata ali kandidatke, ki jih bo po ocenah analitikov najmanj 20.

Več kot Klobucharjeva je doslej nemudoma po razglasitvi kampanje zbrala senatorka iz Kalifornije Kamala Harris. Na račun njene kampanje je v 24 urah steklo 1,5 milijona dolarjev. V povprečju je od 38.000 posameznikov zbrala po 37 dolarjev, vendar pa je Kalifornija precej večja in bogatejša od Minnesote.

Harrisova je na nacionalni ravni tudi bolj znana od Klobucharjeve, ki pa ji analitiki pripisujejo največ možnosti za uspeh proti Donaldu Trumpu, ker velja za najbolj sredinsko oziroma najmanj skrajno levo kandidatko, oboroženo s smislom za humor in žilavostjo, ki jo je pokazala svetu z nedeljskim govorom v snežnem viharju v Minneapolisu.

Če ji veliki met ne uspe, pa bo naravnost idealna za podpredsedniško kandidatko, saj prihaja iz regije srednjega zahoda, ki jo morajo demokrati leta 2020 odvzeti Trumpu, če želijo računati na uspeh.

Večina drugih demokratov, ki so razglasili kampanjo, podatkov o zbranem denarju ni objavila. Najverjetneje zato, ker se nimajo s čim hvaliti. Vendar osebe, ki uživajo največjo prepoznavnost v ZDA, kampanje še niso razglasile. Med njimi sta nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden in senator iz Vermonta Bernard Sanders.

Loading...