Revija Reporter
Svet

Kljub ruski grožnji ladja z žitom zaplula po Črnem morju

STA

19. sep. 2023 13:13 Osveženo: 13:16 / 19. 9. 2023

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Iz ukrajinskega črnomorskega pristanišča Čornomorsk je danes kljub ruski pomorski blokadi in grožnji, da bo Rusija civilne ladje obravnavala kot potencialne vojaške cilje, izplula tovorna ladja z žitom, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočile ukrajinske oblasti.

"Ladja Resilient Africa s 3000 tonami pšenice je zapustila pristanišče Čornomorsk in pluje proti Bosporju," je na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov.

Pojasnil je, da je ladja v ukrajinsko pristanišče po novo vzpostavljenem koridorju vplula pred nekaj dnevi, skupaj s še eno ladjo, ki bo po njegovih napovedih kmalu odplula proti Egiptu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Kubrakova so ladijski prevozniki izrazili pripravljenost naložiti približno 20.000 ton pšenice za afriške in azijske države.

Potem ko je Rusija sredi julija odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, se je Kijev odzval z vzpostavitvijo začasnega koridorja, ki ga lahko civilna plovila uporabljajo na lastno odgovornost, saj je Moskva po izteku sporazuma začela napadati ukrajinsko pristaniško infrastrukturo.