pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kljub grožnjam skrajnežev se Pegida ne misli vdati

Deli na:
Kljub grožnjam skrajnežev se Pegida ne misli vdati

Foto: Reuters

Gibanje Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda je kljub grožnjam s terorističnim napadom, zaradi katerih so odpovedali za nocoj načrtovani shod, odločeno nadaljevati. Kot je danes poudarila soustanoviteljica Pegide Kathrin Oertel, si svobode zbiranja in izražanja ne bodo pustili vzeti. Tudi vrh nemške politike brani pravico do protestov.

Oertlova je na novinarski konferenci dejala, da so se za odpoved shoda, ki bi bil že 13. zapovrstjo, odločili iz odgovornosti do udeležencev shodov. Vendar to ne pomeni, da se bodo pustili utišati, je zatrdila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je še poudarila, sedaj s polno paro delajo na varnostnem konceptu. Nov shod načrtujejo že za prihodnji ponedeljek.

Vodja Pegide Lutz Bachmann, proti kateremu naj bi bile naperjene omenjene grožnje, je medtem v video sporočilu svoje privržence pozval, naj se danes res ne podajajo na ulice, saj je "preprosto prenevarno". Namesto tega jih je pozval, naj obiščejo svoje somišljenike na shodih v drugih nemških mestih.

Nemška policija je zaradi groženj islamistov s terorističnimi napadi prepovedala vse za nocoj v Dresdnu napovedane shode na prostem - torej tako redni shod Pegide, ki je minuli ponedeljek na ulice zvabil rekordnih 25.000 ljudi, kot tudi shod Pegidinih nasprotnikov, ki gibanju očitajo islamofobijo in rasizem.

Pegida je že pred tem zaradi konkretne grožnje z napadom svoje privržence pozvala, naj se ne udeležijo shoda, ampak naj na oknih svojih stanovanj raje prižgejo sveče in izobesijo nemške zastave. Bi se pa naj tako privrženci kot nasprotniki Pegide nocoj zbrali na shodih v drugih nemških mestih, med drugim v Berlinu, Münchnu, Düsseldorfu in Nürnbergu.

Medtem so tudi nasprotniki Pegide ogorčeni nad tem, da je gibanje deležno groženj z napadi in je morala policija protest prepovedati.

Oglasila se je celo nemška kanclerka Angela Merkel in poudarila, da ima kot zvezna kanclerka "interes, da se lahko protestira v vsakem kraju v Nemčiji, saj gre za temeljno pravico" - ne glede na to, ali ji je sama vsebina protestov všeč ali ne.

Pravico do protestiranja je kanclerka označila kot pomembno dobrino, ki jo je treba braniti. Dodala je še, da so osrednje oblasti pri tem tudi pripravljene pomagati zveznim deželam, če bodo za to zaprosile.

"Ne glede na to kaj si nekdo misli o stališčih Pegide, dokler protest ni v nasprotju z našimi zakoni, zanj velja svoboda mišljenja," je že pred Merklovo poudaril tudi nemški zvezni minister za pravosodje Heiko Maas. Podobno je prepoved shodov v Dresdnu obžaloval vodja nemških Zelenih Cem Özdemir in poudaril, da "ima tudi Pegida pravico protestirati", poroča dpa.