marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

sodna stavba sodisce jesenice pl1 Reporter.si

Afera: v 5,5-milijonski obnovi sodne palače na ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Konec februarja je tako izbruhnilo! Odkrito.si

Trije močni izbruhi na Soncu: kaj se dogaja?

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajsko orožje za Rusijo? Ne drži, trdi Peking

Deli na:
Kitajsko orožje za Rusijo? Ne drži, trdi Peking

Rusiji leto dni po napadu na Ukrajino že hudo primanjkuje vojaške opreme - cele tankovske enote so bile uničene. - Foto: Profimedia

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pred prihajajočo obletnico ruske invazije v Ukrajini v nedeljo opozoril, da naj bi Kitajska razmišljala o dobavah orožja in streliva Moskvi. V Pekingu so danes zavrnili te navedbe in Washington obtožili širjenja lažnih informacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanji minister ZDA Blinken je v intervjuju za ameriško televizijo CBS dejal, da Kitajska razmišlja o vojaški pomoči Rusiji. Hkrati je poudaril, da so Pekingu jasno sporočili, da bi takšno ravnanje predstavljalo resno težavo za odnose med ZDA in Kitajsko.

Blinken je že na sobotnem srečanju s kitajskim visokim diplomatom ter do nedavnega zunanjim ministrom Wang Yijem ob robu münchenske varnostne konference opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila "materialno pomoč" Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je danes ostro odzvalo na Blinknove besede, rekoč da ne sprejemajo ameriškega "kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa na prisilo in pritisk". Tiskovni predstavnik ministrstva Wang Wenbin je ob tem ZDA obtožil širjenja lažnih informacij.

Kitajska od začetka vojne v Ukrajini do konflikta ohranja nevtralno držo in poziva k prekinitvam ognja in mirovnim pogajanjem. Ameriški predsednik Joe Biden je po navedbah Blinkna že kmalu po začetku invazije kitajskega predsednika Xi Jinpinga posvaril pred oboroževanjem Rusije.