pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Goran Dragić, Greice Murphy Njena.si

Goran Dragić izbranko pripeljal v Slovenijo

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teorija zarote: kitajski komunisti širijo lažne novice, da prvotno žarišče pandemije ni Vuhan, ampak tujina

Deli na:
Teorija zarote: kitajski komunisti širijo lažne novice, da prvotno žarišče pandemije ni Vuhan, ampak tujina

Kitajski predsednik Xi Jinping vlada že od leta 2013. - Foto: Reuters

Novi koronavirus je najprej izbruhnil na Kitajskem, zdaj pa kitajska oblast, ki je dolgo prikrivala širjenje virusa, poskuša krivdo za izbruh svetovne pandemije zvaliti na druge države.

Vse epidemije nalezljivih bolezni, ki so se v zgodovini razširile po svetu, so vedno imele svojo »domovino«, svojo točko nič, kjer so prvič izbruhnile.

Bubonska kuga, imenovana črna smrt, ki je morila sredi 14. stoletja in menda prepolovila prebivalstvo Evrope, se je na staro celino po svilni poti verjetno razširila iz Kitajske ali morda iz osrednjeazijskih step.

Kolera, ki je morila v 19. stoletju, se je v Evropo prek Rusije verjetno razširila iz Indije. Tudi novi koronavirus, ki povzroča bolezen covid-19, ima svojo točko nič – to je kitajsko mesto Vuhan.

Po zdaj znanih podatkih so se okužbe z novim koronavirusom, ki v najhujših primerih povzroča hudo pljučnico, prvič pojavile v mestu decembra, morda pa že novembra lani. Iz Vuhana se je nato ubijalski virus razširil po vsem svetu.

Kitajska oblast je širjenje virusa, ki je verjetno preskočil z živali na človeka na vuhanski tržnici z živili, nekaj tednov prikrivala. V zadnjem času pa kitajska oblast s pomočjo svojih medijev širi lažne novice, da prvotno žarišče pandemije ni Vuhan, ampak tujina.

Tako je kitajska oblast začela širiti izmišljene zgodbe, da se je virus najprej pojavil v ZDA, v Vuhan pa ga je nato prinesla ameriška vojska.

V zadnjih dnevih so se kitajski mediji oprijeli izjave italijanskega zdravnika Giuseppeja Remuzzija, da je koronavirus v Italiji že več časa, kot so sprva mislili, in jo izrabili za širjenje teorij, da je v resnici domovina novega koronavirusa Italija, in ne Kitajska.

A je Remuzzi nato za britanski časnik Daily Mail pojasnil, da glede na genetske študije ni dvoma, da je virus v Italijo prišel iz Kitajske, in to, še preden je uradni Peking svet obvestil o izbruhu koronavirusne bolezni v Vuhanu.

Remuzzi je še pojasnil, da so študije pokazale, da je virus v Italijo prinesel nemški državljan, ki je bil v stiku z nekim Kitajcem.