Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska svari ZDApred vmešavanjem v olimpijske igre v Pekingu

Deli na:
Kitajska svari ZDApred vmešavanjem v olimpijske igre v Pekingu

Foto: Dreamstime

Kitajski zunanji minister Wang Yi je danes v telefonskem pogovoru s svojim ameriškim kolegom Antonyjem Blinknom pozval ZDA, naj ruske skrbi glede varnosti v Evropi vzamejo resno. Obenem pa je posvaril Washington pred vmešavanjem v zimske olimpijske igre, ki jih bo gostil Peking. Blinken je poudaril pomen zmanjšanja napetosti.

Peking upa, da bodo olimpijske igre predstavljale mehko zmago njihove moči, vendar je dogajanje zameglil diplomatski bojkot ZDA zaradi kršenja človekovih pravic na Kitajskem. "Najbolj nujna prioriteta trenutno je, da se ZDA nehajo vmešavati v zimske olimpijske igre v Pekingu," je povedal Wang v pogovoru.

Poudaril je še, da bi se moral Washington nehati igrati z ognjem glede Tajvana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ministra pa sta govorila tudi o naraščanju napetosti v Evropi zaradi Ukrajine, pri čemer je Wang dejal Blinknu, da je treba ruske skrbi jemati resno in jih rešiti. "Vse strani morajo v celoti opustiti mentaliteto hladne vojne in s pomočjo pogajanj oblikovati uravnotežen, učinkovit in trajnosten evropski varnostni mehanizem," je povedal.

Vodja kitajske diplomacije je še prepričan, da se regionalne varnosti ne da zagotoviti s krepitvijo in širjenjem vojaških blokov.

Iz State Departmenta pa so sporočili, da je Blinken v pogovoru poudaril, da bi nadaljnja ruska agresija spodkopala globalno varnost in ogrozila globalno gospodarstvo. Izrazil je prepričanje, da je edina pot naprej zmanjšanje napetosti in diplomacija.

V zadnjih tednih se kopičijo skrbi glede morebitne invazije Rusije na Ukrajino, saj se ob meji kopiči več deset tisoč ruskih vojakov. ZDA in zveza Nato tako skušata s pomočjo diplomacije zmanjšati napetosti, obenem pa z vojaško opremo pomagata Ukrajini, saj se pripravljajo na vse možne scenarije.