Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska izgnala novinarje Wall Street Journala

Deli na:
Kitajska izgnala novinarje Wall Street Journala

Ameriški Wall Street Journal je objavil uvodnik z naslovom Kitajska je pravi bolnik Azije. - Foto: Profimedia

Kitajske oblasti so danes sporočile, da so preklicale akreditacije trem novinarjem ameriškega časnika Wall Street Journal, ki morajo v petih dneh oditi iz države. Ukrep so jim izrekle zaradi naslova uvodnika, ki je bil po njihovem mnenju rasističen.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang je danes dejal, da je imel uvodnik v časniku Wall Street Journal z naslovom Kitajska je pravi bolnik Azije rasno diskriminatoren in senzacionalističen naslov. Ob tem je bil kritičen do časopisa, ker ni objavil uradnega opravičila.

"Zaradi tega se je Kitajska odločila, da prekliče novinarske izkaznice trem novinarjem Wall Street Journala v Pekingu," je na rednem brifingu za novinarje dejal Geng.

Časnik je poročal, da morajo namestnik vodje urada Josh Chin, novinar Chao Deng, ki sta oba ameriška državljana, ter Avstralec Philip Wen v petih dneh oditi iz države.
Uvodnik, ki ga je napisal profesor Walter Russell Mead s kolidža Bard, je bil kritičen tudi do prvega odziva kitajske vlade na izbruh novega koronavirusa. Mestnim oblastem v Wuhanu, kjer je žarišče izbruha, je očital, da so prikrivale podatke in da so namenjene same sebi, odziv na državni ravni pa je označil za neučinkovit.


Prispevek, objavljen 3. februarja, je obrekoval prizadevanja kitajske vlade in Kitajcev v boju proti epidemiji, je danes dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva.

Oblasti v Pekingu so ob tem obsodile zaostritev pravil za delovanje kitajskih državnih medijev v ZDA, ki je po njihovem mnenju pretirana in nesprejemljiva. Ameriški State Department je v torek pet kitajskih medijev - tiskovno agencijo Xinhua, kitajsko globalno televizijsko mrežo, kitajski mednarodni radio, časnik Renmin Ribao in dnevnik v angleškem jeziku China Daily - razglasil za tuje misije, s čimer so dobili podoben status kot tuja diplomatska predstavništva.
Washington omenjenim medijem očita, da so del partijskega propagandnega medijskega aparata in da prejemajo ukaze neposredno z vrha.