feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Kitajska in Rusija vse bolj uglašeni

Deli na:
Kitajska in Rusija vse bolj uglašeni

Foto: Reuters

Novi kitajski predsednik Xi Jinping se je včeraj ob zaključku obiska v Rusiji srečal z ruskim premierom Dmitrijem Medvedjevom. Kot je povedal, je z obiskom zelo zadovoljen, saj sta državi potrdili partnerstvo, med drugim tudi s podpisom vrste energetskih sporazumov.

Xi in Medvedjev sta se sestala v njegovi rezidenci v predmestju Moskve. "Lahko rečem, da je moj obisk že dosegel svoj cilj in da so rezultati že presegli moja pričakovanja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal kitajski predsednik Medvedjevu. Kot je dejal, si je za svoj prvi obisk v tujini izbral Rusijo, ker "bi rad pokazal pomen, poseben značaj naših odnosov".

Po besedah Medvedjeva sta Rusija in Kitajska te dni podpisali več kot 30 dokumentov, kar je označil za "zelo pomemben prispevek k razvoju naših odnosov". Xi je tesne odnose med državama označil za jamstvo miru v svetu. "Vedno moramo biti prijazni sosedje, dobri prijatelji in zanesljivi partnerji," je dejal.

V petek se je kitajski gost srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim sta se med drugim dogovorila, da bo Rusija povečala dobavo nafte Kitajski. "Lahko že rečemo, da je to zgodovinski obisk s pozitivnimi rezultati," je po podpisu dogovora med rusko naftno družbo Rosneft in kitajskim državnim podjetjem CNPC dejal Putin.Po besedah direktorja Rosnefta Igorja Sečina bo Rusija v skladu s podpisanim sporazumom v prihodnjih 25 letih postopno zvišala dobavo nafte s trenutnih 15 milijonov ton na 31 milijonov ton letno. V zameno bo Rosneft prejel kitajsko posojilo v višini 1,5 milijarde evrov. Podobnosti dogovora je sicer treba še doreči, je dodal Sečin.

Ruski plinski koncern Gazprom je s kitajskimi partnerji podpisal okvirni dogovor za 30-letno pogodbo za dobavo ruskega plina Kitajski. Dogovor bi se lahko začel izvajati leta 2018. Po besedah direktorja Gazproma Alekseja Millerja bodo pravno zavezujoč dokument podpisali junija, končna pogodba pa bi lahko bila podpisana konec tega leta.

Tridnevni obisk Xija v Moskvi je njegova prva pot v tujino, odkar je prevzel položaj predsednika države in vodje kitajske partije pred dobrim tednom dni. Po Rusiji bo odpotoval v Afriko.

loading...
Loading...