Revija Reporter
Svet

Kitajci zavračajo pridružitev rusko-ameriškemu dogovoru o omejitvi jedrskega orožja

STA

19. apr. 2020 6:00

Deli na:

Se bo oboroževalna tekma nadaljevala?

Profimedia

Rusija poziva ZDA k ohranitvi ameriško-ruske pogodbo o omejitvi jedrskega orožja novi Start, ki se izteče februarja prihodnje leto. O tem sta se v petek pogovarjala tudi ameriški in ruski zunanji minister Mike Pompeo in Sergej Lavrov ter se dogovorila za okrepitev pogovorov. A ZDA si v njih želijo tudi Kitajske, ki pa to zavrača.

Ruski predlog za podaljšanje pogodbe ostaja, je glede na sporočilo ruskega zunanjega ministrstva dejal Lavrov, ki poudarja, da je cilj ohranitev "tega temeljnega kamna globalne varnosti".

Pompeo je glede na sporočilo Washingtona sicer izrazil naklonjenost pogovorom o tem, a ob vključitvi Kitajske. Podlaga naj bi bila vizija predsednika ZDA Donalda Trumpa o tristranskem dogovoru za nadzor nad oboroževanjem. Kitajska to zavrača.

Rusija sicer že dlje časa opozarja, da zmanjkuje časa za rešitev pogodbe. Ruski predsednik Vladimir Putin je že večkrat posvaril pred nevarnostjo nove oboroževalne tekme.

S podaljšanjem pogodbe bi lahko še za pet let ali pa tudi manj omejili najnevarnejše orožje za množično uničevanje, je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

A kot je dodal v pogovoru za ruski Interfax, še vedno ni jasno, ali so ZDA pripravljene ohraniti dogovor. Ameriške predloge glede vključitvi Kitajske je medtem označil za "abstraktne in odmaknjene od realnosti", povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dvostranska pogodba, ki sta jo državi podpisali leta 2010, ohranja njun arzenal jedrskega orožja krepko pod ravnijo med hladno vojno. Omejuje število medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic, podmorniških balističnih raket in drugega jedrskega orožja.

Državi, ki posedujeta več kot 90 odstotkov vsega jedrskega orožja na svetu, sta v preteklosti že izrazili pripravljenost na pogovore o podaljšanju pogodbe.

Avgusta lani je sicer propadla dvostranska pogodba o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki prepoveduje jedrske rakete z dosegom od 500 do 5500 kilometrov.