favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim Jong-un zagrozil s preizkusom novega strateškega orožja

Deli na:
Kim Jong-un zagrozil s preizkusom novega strateškega orožja

Foto: KCNA

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je razglasil konec moratorija na jedrske in medcelinske balistične preizkuse ter napovedal, da bo Severna Koreja v bližnji prihodnosti predstavila "novo strateško orožje". Kljub temu je pustil odprta vrata za pogajanja z ZDA, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pjongjang ni več zavezan moratoriju, je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA dejal Kim na zasedanju vodstva vladajoče Delavske partije, ki poteka od sobote. Svet bo v bližnji prihodnosti odkril novo strateško orožje, ki ga ima Severna Koreja in ki bo zagotavljalo dolgoročno varnost države, je dodal.

Ob prehodu v novo leto se je iztekel rok, ki ga je Kim postavil ZDA za omilitev sankcij proti Severni Koreji. Pogovori med ZDA in Severno Korejo o severnokorejskem programu jedrskega orožja in ameriških gospodarskih sankcijah so zastali lani po propadlem februarskem vrhu med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Hanoju.

Kim je danes Washington obtožil, da Pjongjangu postavlja "gangsterske" zahteve, ter sporočil, da ni več podlag za to, da bi bila Severna Koreja še naprej zavezana moratoriju na jedrske preizkuse, ki ga je razglasila.

Na napoved se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP že odzval ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Kima je pozval, naj Severna Koreja "ubere drugačno pot", in poudaril, da si ZDA želijo "miru in ne konfrontacije".