evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kijev kot vojno območje, prve smrtne žrtve nasilja

Deli na:
Kijev kot vojno območje, prve smrtne žrtve nasilja

Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se je danes sešel s tremi glavnimi voditelji opozicije, na pogovorih pa naj bi skušali razrešiti politično krizo v državi. Janukovič je še v torek tovrstno srečanje zavrnil, a se je medtem Kijev spremenil v pravo vojno območje, nasilje pa je terjalo prve smrtne žrtve.

Kot je sporočila predsednikova tiskovna služba, se je Janukovič sešel z Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom in Olegom Tjanjbokovom. Srečanje je po navedbah njegovega urada trajalo tri ure, označili pa so ga za "prvi korak" v pogajalskem procesu. Podrobnosti niso navedli, prav tako pa izjav ob odhodu iz predsedniške palače niso dajali opozicijski voditelji, poročanje ruske tiskovne agencije Interfax povzema francoska AFP.

Janukovič je še pred srečanjem v izjavi za javnost protestnike pozval, naj ne sledijo "političnim skrajnežem". "Ni še prepozno za ustavitev nasilja in rešitev konflikta z mirnimi sredstvi," je izjavil Janukovič. Svojcem ubitih v protestih je izrazil sožalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem izbruhu nasilja na protestih v Kijevu, ki je danes zavit v gost dim, sta umrla dva protestnika, ki sta padla pod streli. Nasilje naj bi po nekaterih navedbah terjalo še eno smrtno žrtev, a so v kijevski zdravstveni službi to zanikali. Šlo naj bi za moškega, ki naj bi umrl zaradi padca med pregonom policije, a naj bi ga s pretresom možganov dejansko zdravili v bolnišnici.

Ukrajinska prestolnica se je po poročanju AFP spremenila v pravo vojno območje. Policija je prvi napad na protestnike, ki so proti varnostnim silam metali kamenje, sprožila zjutraj. Protestniki so posledično okrepili napade s kamenjem in molotovkami, a so imeli proti solzivcu, šok granatami in gumijastimi naboji, ki so jih proti njim uporabili polno opremljeni pripadniki protiizgredniških enot policije le malo možnosti.



Več sto najbolj odločnih protestnikov se je, potem ko so jih odrinili stran od glavnega prizorišča spopadov, znova zbralo. Z zažiganjem pnevmatik so skušali ustvariti barikade. Policija je zatem proti njim prvič krenila z oklepnimi vozili.

Spopadi so bili doslej omenjeni na strogo središče prestolnice, predvsem na ulico Gruševski. Varnostne sile se doslej niso premaknile proti glavni utrdbi protestnikov, trgu Majdan.

Ukrajinci so na ulicah vse od konca novembra lani, ko se je vlada odločila, da z EU ne podpiše pridružitvenega sporazuma. Zadnje proteste, ki so se sprevrgli v hudo nasilje, je sprožil sporni zakon proti protestniškemu gibanju, ki je začel veljati v torek.

22. januar je sicer v Ukrajini dan narodne enotnosti, ko naj bi se državljani spominjali združitve vzhodne in zahodne Ukrajine v poskusu doseči neodvisnost leta 1919. A, kot piše AFP, se zdi, da so Ukrajinci danes manj enotni kot kdajkoli.