pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry se je moral opravičiti zaradi napovedi o Izraelu kot državi apartheida

Deli na:
Kerry se je moral opravičiti zaradi napovedi o Izraelu kot državi apartheida

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry se je moral opravičiti, ker je napovedal, da bo Izrael brez mirovnega sporazuma s Palestinci postal država z apartheidom, torej režimom rasne delitve, ki je zaznamoval zgodovino Južne Afrike. Na Kerryja se je vsul plaz kritik in besede je hitro potegnil nazaj.

Kerry je v ponedeljek zvečer sporočil, da je izbral napačno besedo, obenem pa ostro napadel politično motivirane kritike in zagotovil, da popolnoma spoštuje in podpira Izrael kot državo z živahno demokracijo. Pojasniti je skušal, da je govoril le o tem, da je rešitev dveh držav edini način za trajno rešitev izraelsko-palestinskega konflikta.

Poudaril je, da ne verjame, da je Izrael država apartheida, niti ni na poti, da to postane. "Nikomur ne bom dovolil, da dvomi v moje zaveze Izraelu, še posebej ne za strankarske in politične namene. Zato želim biti povsem jasen o tem, kaj verjamem in kaj ne verjamem," je sporočil Kerry.

"Prvo, Izrael je živahna demokracija in ne verjamem, niti sem kadarkoli izjavil javno ali zasebno, da je Izrael država apartheida ali da namerava to postati," je zagotovil Kerry. Dodal je, da bi sedaj izbral drug izraz za opis trdnega prepričanja v to, da je edini dolgoročni način za judovsko državo in obstoj dveh držav, ki živita druga ob drugi v miru in varnosti.

Kerry je zabredel v težave v nedeljo, ko je spletni medij Daily Beast poročal, da je v petek za zaprtimi vrati povedal, da Izrael tvega, da postane država apartheida, z dvema razredoma državljanov, če ne bo dogovora o bližnjevzhodnem mirovnem sporazumu in rešitvi dveh držav. Kerryja, ki si je leto dni zaman na vso moč prizadeval, da spravi sprte Izraelce in Palestince, so nato napadli tako iz Izraela kot tudi ameriškega kongresa.