Revija Reporter
Svet

Kern kritičen do madžarskih groženj v primeru nižanja otroškega dodatka

STA

23. mar. 2017 12:09 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Avstrijski kancler Christian Kern je danes označil madžarske grožnje in napovedi protiukrepov, če bo Avstrija sprejela predlog, po katerem bodo zaposleni iz drugih držav EU dobili v povprečju nižje otroške dodatke, za nesprejemljive.

Izjav madžarskega ministra za socialne zadeve Zoltana Baloga pa ni želel komentirati.

Balog je v sredo zagrozil Avstriji s protiukrepi, ki pa bi zadevali predvsem avstrijske banke. Madžarska je namreč precej kritična do avstrijskega predloga za uskladitev otroških dodatkov za zaposlene v Avstriji, ki prihajajo iz drugih držav EU, z življenjskimi stroški v posamezni državi. Avstrijski načrti pa bi prizadeli tudi slovenske delavce v Avstriji.

Kern pa je danes v intervjuju za avstrijski časnik Vorarlberger Nachrichten pojasnil, da bodo predlog vzeli pod drobnogled, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Če je nižanje v skladu z evropsko zakonodajo, bomo naše madžarske sosede prepričali, če ni, potem pa bomo sklicali za ureditev na evropski ravni, tam pa bo tako ali tako za isto mizo tudi Madžarska," je dejal.

Madžarski minister je v sredo še dejal, da avstrijske namere niso v skladu z evropsko zakonodajo oz. načelom enake obravnave.

Avstrija naj bi sicer s predlagano spremembo letno privarčevala 100 milijonov evrov. Najhuje naj bi bila prizadeta prav Madžarska, kjer naj bi otrok namesto sedanjih povprečno 150 evrov prejel 82 evrov. Znižali bi se tudi otroški dodatki za delavce iz več drugih držav, poleg Slovenije med drugim še Poljske, Slovaške in Romunije.

Avstrijski parlament bo o predlogu odločal predvidoma še pred poletjem.

K spornim zakonskim spremembam je pozvalo še nekaj držav, med drugim Nemčija, Danska in Irska, omenjajo pa tudi Nizozemsko. A v Bruslju takim spremembam nasprotujejo, pri čemer je evropska komisarka za socialne zadeve Marianne Thyssen med drugim izpostavila, da ukrep ne bi prinesel bistvenih prihrankov.