Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo je to rekel: Che Guevara ali Adolf Hitler?

Deli na:
Kdo je to rekel: Che Guevara ali Adolf Hitler?

Junak uporniške mladine Ernesto Che Guevara je v svojem pisanju srhljivo podoben Adolfu Hitlerju, piše britanski blog The Libertarian, ki v dokaz ponuja deset problematičnih citatov Guevare

Ernesto Lynch, bolj znan kot Che Guevara, je bil ključna figura kubanske revolucije in skušal je zanetiti revolucijo v več južnoameriških državah. Že desetletja je idol levo usmerjene mladine in študentov na Zahodu, zahvaljujoč peščici odmevnih anti-materialističnih citatov iz njegovih del in eni zelo slavni fotografiji, ki je, ironično, postala izjemno marketinško orodje in ikonična podoba z majic, skodelic in drugih izdelkov. Poster s Che Guevaro je bil opažen celo v Obamovem volilnem štabu.

A Che Guevara ni bil le romantičen bojevnik za svobodo, še manj nedolžen revolucionar. Znan tudi kot mesar iz La Cabane je zakazal usmrtitev nekaj sto ljudi, za katere je sumil, da so izdali  komunistično ideologijo. Več svojih vojakov in poveljnikov je dal ustreliti brez sojenja, v nekaj primerih je bil celo sam eksekutor. Po uspešnem zavzetju Kube je Guevara zaukazal pregon homoseksualcev, zavzemal se je za usmrtitev vseh političnih disidentov, drastično je omejil svobodo tiska, poskušal je prepovedadi rokenrol glasbo in zavozil je kubansko gospodarstvo. V mladosti je veljal za nepopravljivega rasista, ki se svoja dvomljiva stališča ni obitavljal zapisati.

V odziv na Guevarino nezasluženo priljubljenost med uporniško mladino po svetu so številne organizacije pričele objavljati plakate s citati gverilskega borca in naslovljene: "Lahko poveste, kdo je to rekel: Che Guevara ali Adolf Hitler?" Vsi citati, izbrani zaradi njihove brutalnosti, so Guevarini.

1. Mladina se mora odreči nehvaležnim dvomom v vladne odredbe. Namesto tega se mora posvetiti študiju, delu in vojaščini.

2. Mladina se mora naučiti misliti in delati kot celota. Zločinsko je razmišljati kot posameznik.

3. Zmaga socializma je vredna milijone atomskih žrtev.

4. Odpraviti moramo vse časopise. Revolucijo je nemogoče izpeljati s svobodnim tiskom.

5. Da postaviš ljudi pred strelske vode, ne potrebuješ dokazov za sojenje. Ti procesi so arhaične buržoazne podrobnosti. To je revolucija. In revolucija mora postati leden morilski stroj, ki ga poganja čisto sovraštvo.

6. Sovraštvo je osrednji elementa našega boja. Tako divje sovraštvo, da človeško bitje požene preko njegovih naravnih meja in iz njega naredi nasilen in hladnokrven stroj za ubijanje. Taki morajo biti naši vojaki.

7. Črncem, tem veličastnim primerkom afriške rase, ki so ohranili svojo rasno čistost z zavračanjem umivanja, na njihovo ozemlje rinejo druge vrste sužnji: Portugalci.

8. Črnec je len in zasanjan, svoj denar zapravlja za neumnosti in pijačo; Evropejec izvira iz tradicije dela in varčevanja, ki mu je sledila v ta del Amerike in ga žene še naprej.

9. V desno hemisfero njegovih možganov sem izstrelil kroglo kalibra .32, ki je izstopila skozi njegovo levo sence. Nekaj trenutkov je še stokal, nato je umrl.

10. Želim priznati, očka, da sem v tem trenutku odkril, da mi je res všeč ubijanje.