Revija Reporter
Svet

Kdo je mladenič italijanskih korenin, ki je očaral Marine Le Pen

A. Ž.

27. apr. 2019 6:00

Deli na:

Jordan Bardella

Reuters

Nacionalna fronta Marine Le Pen na majske evropske volitve odhaja z mladim 23-letnim Jordanom Bardello na čelu.

Ko so je dvanajst vodilnih kandidatov francoskih strank na evropskih volitvah zbralo na prvem televizijski predvolilnem soočenju, je moral vsak kandidat na soočenje prinesti predmet, ki po njegovem simbolizira Evropo.

Republikanec François-Xavier Bellamy je tako prinesel izvod Homerjeve Odisejo, levičarski kandidat Raphaël Glucksmann pa kos berlinskega zidu. A najbolj je presenetil Bardella, ki je na soočenje prinesel rdeče kuhinjsko sito, piše spletna stran nemškega Spiegla.

»Kot sito, tudi EU vse spušča skozi: orožje, migrante in teroriste,« je dejal po soočenju in dodal: »to so produkti, ki ogrožajo naše zdravje. EU nas ne varuje.«

Mladi Bardella pred evropskimi volitvami skupaj s šefico Nacionalnega zbora Marine Le Pen obiskuje majhne francoske kraje in vas, za katere se menda drugi politiki ne menijo prav veliko.

»To so kraji, kjer živijo tisti, ki so jih postavili na stranski tir,« pravi Bardella, ki se bo po anketah sodeč na majskih volitvah z Macronovo REM boril za zmago. Nacionalni zbor trenutno za REM zaostaja za dve odstotni točki.

Bardella obljublja, da bo po volitvah omejil sporazume o prosti trgovini, saj da ubijajo francoske kmete. Želi zmanjšati število migrantov in Franciji spet vrniti monetarno suverenost.

Evropska agencija za upravljanje in operativno sodelovanje na zunanjih mejah Frontex se obnaša kot sprejemna pisarna za migrante, je v enem od intervjujev zatrdil Bardella. Njegov zgled je italijanski zunanji minister Matteo Salvini, ki s trdo roko zavrača migrante.
 
Bardella je s svojo deško zunanjostjo ravno tisto, kar je Le Penova iskala zadnje čase. Njena stranka je namreč po njenem porazu na predsedniških volitvah leta 2017 padla v krizo. Strateg Le Penove in tesni zaupnik Florian Philippot, ki je želel stranko narediti bolj privlačno za mlade in intelektualce, je stranko zapustil istega leta.

Le Penovo je tudi zapustila njena nečakinja Marion Maréchal-Le Pen, ki je napovedala, da se začasno umika iz politike. Po dolgem času se je začelo število članov osipati. Le Penova je spremenila ime Nacionalne fronte v Nacionalni zbor, a se hkrati vrnila k stari trdi protimigrantski politiki.

Bardella, ki se je rodil leta 1995, je po materini strani italijanskih korenin. Njena mame se je kmalu ločila in sina vzgajala kot samohranilka.

Mladi Jordan je skupaj z materjo, ki je prejemala le minimalno plačo, živel v socialnem stanovanju v pariškem predmestju Saint-Denis, ki je znan po velikem številu priseljencev. Ko je bil star 16 let, se je pridružil Nacionalnemu zboru.

Bardella se bo zdaj kot sin priseljencev za Nacionalno fronto boril proti drugim priseljencem. Stranka ga skuša prikazati kot »dobrega migranta«, ki bo Francijo branil pred »slabimi migranti«.

Bardella pravi, da se je že v mladih letih soočil z nasiljem – s tolpami, islamskimi fundamentalisti in preprodajalci mamil. To je bil tudi razlog, da je vstopil v politiko, še piše Spiegel.