favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kazahstan zatočišče Rusov, ki bežijo pred mobilizacijo

Deli na:
Kazahstan zatočišče Rusov, ki bežijo pred mobilizacijo

Mobilizacija v Rusiji. - Foto: Profimedia

Kazahstan bo zagotovil varnost in oskrbo Rusov, ki bežijo v to državo, da bi se izognili vojaški mobilizaciji v Rusiji, je danes dejal kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. Ob tem je ponovno obsodil napad na Ukrajino in pozval k spoštovanju njene ozemeljske celovitosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V zadnjih dneh k nam iz Rusije prihaja veliko ljudi. Večina jih je prisiljena oditi zaradi brezizhodnega položaja," je dejal kazahstanski predsednik.

"Poskrbeti moramo zanje in jim zagotoviti varnost," je dodal Tokajev, sicer zaveznik Moskve, ki pa se je od ruske ofenzive v Ukrajini oddaljil od Kremlja, poroča AFP.

Medtem ko v štirih ukrajinskih regijah, ki so delno ali v celoti pod nadzorom ruskih sil, potekajo referendumi o priljučitvi Rusiji, je kazahstanski predsednik ponovno pozval k spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

"Ozemeljska celovitost države mora biti neodtujljiva, to je ključno načelo," je opozoril.

Napad na Ukrajino je med nekaterimi Kazahstanci zbudil strah, da bi tudi njihova država lahko postala tarča ruskih ambicij, zlasti zaradi dolge meje z Rusijo in velike etnične ruske manjšine, poroča AFP.

"V naši neposredni bližini poteka velika vojna. Tega ne smemo pozabiti in moramo najprej misliti na svojo varnost," je dodal Tokajev.

Po podatkih kazahstanskega notranjega ministrstva je od 21. septembra, ko je ruski predsednik Vladimir Putin odredil delno mobilizacijo, v državo vstopilo približno 98.000 Rusov, zapustilo pa jo je nekaj več kot 64.000, poročanje ruske tiskovne agencije RIA Novosti povzema AFP.