Revija Reporter
Svet

Katar: Hekerski vdor v tiskovno agencijo so pripravili aprila

STA

8. jun. 2017 10:59 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Katarski preiskovalci so sporočili, da so kibernetski napad, ki je z objavo lažnih novic sprožil spor med arabskimi državami in Katarjem, pripravili aprila.

Preiskovalci niso povedali, kdo je za napad odgovoren, so pa dejali, da sta Velika Britanija in ZDA pomagali pri preiskavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Preiskovalna skupina je potrdila, da so pri kibernetskem napadu uporabili inovativne tehnološke metode in izkoristili elektronsko luknjo v spletni strani katarske tiskovne agencije. Ekipa je potrdila, da so hekerske datoteke namestili aprila, izmišljene novice pa objavili 24. maja 2017 ob 12.13," piše v poročilu.

Ameriška televizija CNN je v torek poročala, da ameriški uslužbenci verjamejo, da za napadom oziroma objavo neresničnih novic stojijo Rusi. Moskva je v sredo obtožbe zanikala. Katar je medtem sporočil, da bo ukrepal proti odgovornim.

Bahrajn, Egipt, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati so v ponedeljek prekinili diplomatske stike ter transportne povezave s Katarjem, ki ga obtožujejo podpore terorizma. Savdska Arabija, Združeni arabski emirati, Egipt in Bahrajn so dali katarskim državljanom 14 dni, da zapustijo države, ob tem pa so zaprle zračni prostor za vse prelete katarskih letal. Savdska Arabija je zaprla tudi edino kopensko mejo Katarja.