Revija Reporter
Svet

Katalonske volitve so nov spopad zagovornikov in nasprotnikov neodvisnosti

STA

21. dec. 2017 5:55

Deli na:

V Kataloniji bodo danes potekale regionalne volitve, na katerih se obeta tesen boj med taboroma za in proti neodvisnosti te španske pokrajine.

Glede na ankete morebiti celo nobenemu od njiju ne bo uspelo oblikovati večine. Dan naj bi minil v znamenju visoke volilne udeležbe.

Volitve je sklicala osrednja vlada v Madridu, potem ko je zaradi razglasitve neodvisnosti v regionalnem parlamentu 27. oktobra v skladu s posebnimi ukrepi prevzela upravljanje sicer avtonomne pokrajine.

Vse ankete napovedujejo tesen boj tabora strank za neodvisnost in tabora, ki si prizadeva za ohranitev enotnosti Španije. Na večino 68 sedežev v 135-članskem parlamentu ne more računati noben od njiju, zaradi česar bi lahko nadaljnja usmeritev pokrajine tudi po volitvah obvisela v zraku.

Tesna zmaga naj bi sicer pripadla Katalonski republikanski levici (ERC) nekdanjega podpredsednika regionalne vlade Oriola Junquerasa, ki je v priporu. V taboru za neodvisnost sta poleg nje še lista Skupaj za Katalonijo Carlesa Puigdemonta in levičarska CUP.

A ERC naj bi zasedla le sedež ali dva več od sredinskega Ciudadanosa s karizmatično Ines Arrimadas na čelu. Stranka skupaj s socialisti in Ljudsko stranko sestavlja tabor proti neodvisnosti Katalonije.

Na volitve je pozvanih približno 5,5 milijona Kataloncev. Opazovalci pričakujejo izjemno visoko udeležbo prek 80 odstotkov.

Volitve bodo potekale pod strogimi varnostnimi ukrepi - za varnost bo skrbelo 15.000 policistov, od tega 10.000 pripadnikov katalonske policije in 5000 policistov iz vrst nacionalne policije in enot Guardie Civil, so v sredo poročali španski mediji.

Na približno 2700 voliščih bodo prisotni tudi uradniki, ki jih bo tja napotila vlada v Madridu. Volišča se bodo odprla ob 9. uri, zaprla pa ob 20. uri.